Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Is er een DotComcrisis II aanstaande?

De combinatie van oorlog en dreigende renteverhogingen pakken fnuikend uit voor de aandelenindices. De MSCI All-Country World Index heeft in 2022 al meer dan 10% omlaag verloren.

Het zijn echter vooral de techaandelen die zwaar moeten boeten. De Nasdaq heeft sinds november 2021 al meer dan $ 5 biljoen aan waarde ingeleverd. Dat verlies is groter dan ten tijde van de dotcomcrisis in 2000-2002.

En dan te bedenken dat Big Tech het tot nu toe redelijk doet. Dat geeft alleen maar aan hoe groot de schade elders is. Meer dan 65% van de bedrijven in de Nasdaq 3000 hebben minimaal 25% ingeleverd ten opzichte van hun 52-weekse top. Meer dan 40% heeft minimaal 50% van hun waarde zien verdampen. Los van Facebook doet Big Tech het nog redelijk. In tegenstelling tot zoveel kleine(re) spelers genereren zo nog steeds erg veel cash.

Het sentiment is nu zo zuur dat een turnaround wel om de hoek moet liggen!? Heel veel fundmanagers zijn voor het eerst sinds 2008 onderwogen in tech, zo leert een enquête van Bank of America.

Tijd dus om in te stappen? Bij Goldman zijn ze voorzichtig. Als de Fed zijn stevige plannen echt gaat doorzetten, dan kan de Nasdaq misschien met nog meer dan 15% verder omlaag. En Big Tech is allesbehalve onaantastbaar. Dat leert het recente voorbeeld van Facebook.

De markt strafte de tegenvallende cijfers zwaar af. Ergo als bij andere grote namen teleurstellingen in het groeitempo opdoemen, dan is een neergang absoluut niet uit te sluiten. Dat leert ook het voorbeeld van Cisco. Ooit een absolute hoogvlieger, maar de koersniveaus van voor de DotComcrisis zij nooit meer gehaald ondanks een imposante verbetering van de winstcijfers.

Analisten durven de neergang van de Nasdaq nog geen dotcomcrisis II nomen, maar de slachting is enorm. Wat daar de effecten van zullen zijn, is vooralsnog onduidelijk. Het klinkt echter niet jofel.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *