Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

De core/satellite-strategie (3)

In toenemende mate zien we dat beleggers -professionals en particulieren- gebruik maken van de core/satellite-strategie. In de voorgaande twee columns ben ik ingegaan op de achtergronden van deze methode en heb ik enkele concrete voorbeelden ervan gegeven. Tot besluit van dit drieluik wil ik stilstaan bij een paar voordelen van deze beleggingsstrategie.

Kosten besparen
De core/satellite-strategie kan beschouwd worden als een synthese tussen passief en actief beleggen: het passieve gedeelte vormt de ‘core’ en kan bestaan uit indextrackers die één-op-één een index volgen. Met de ‘satellites’ wordt geprobeerd om de markt te verslaan, om zo een hoger rendement te behalen. Het zwaartepunt ligt bij de ‘core’ van de portefeuille: (passieve) indextrackers waarvan de kosten laag zijn in vergelijking met veel (actieve) beleggingsfondsen en andersoortige producten. Hiermee hebben we een eerste voordeel van de core/satellite-strategie te pakken: door 70% tot 80% van je portefeuille (de ‘core’) samen te stellen uit indextrackers, kun je een kostenbesparing realiseren.

Spreiden
De resterende 20% tot 30% van de portefeuille kan ingericht worden met andere producten. Dit biedt je de gelegenheid om (verdere) spreiding aan te brengen in je portefeuille. In de eerste plaats geldt dit voor de assets waarin je belegt: doordat je meerdere ‘satellites’ inzet, kun je beleggen in uiteenlopende waarden. Als je kansen ziet in een opkomende markt, dan zou je één van je ‘satellites’ kunnen gebruiken om in die specifieke markt te beleggen. Wil je daarnaast beleggen in bepaalde grondstoffen? Dan zou je die grondstoffen kunnen toevoegen aan je satellietenselectie, via een tracker of -als je een hefboom wilt gebruiken- een turbo. Wil je met kleine gedeeltes van je vermogen professionele beleggers ‘volgen’ met een Managed Account? Dan zou je ook een paar ‘satellites’ kunnen reserveren voor dat doel.

Satellieten: niet statisch
De ‘satellieten’ in je portefeuille zijn niet statisch. Omdat je ‘core’ solide is, kun je jezelf de vrijheid geven om met de ‘satellites’ verschillende mogelijkheden te verkennen én om bij te sturen als de rendementsontwikkeling van een bepaalde ‘satellite’ tegenvalt. Zonder dat je de hele portefeuillesamenstelling hoeft aan te passen, kun je een zwakkere broeder onder de ‘satellites’ vervangen door een belegging waar je meer vertrouwen in hebt.

Degelijk en dynamisch
Wil je in de komende jaren een vermogen opbouwen voor later, bijvoorbeeld ter aanvulling van je pensioen? Dan is het van groot belang om met beleid een solide beleggingsportefeuille samen te stellen. Maar als belegger hecht je misschien ook aan een zekere mate van flexibiliteit en wil je profiteren van kansen die zich voordoen. De core/satellite-strategie brengt degelijkheid en dynamiek samen; dat maakt het de moeite waard om jezelf af te vragen of deze methode past bij jouw beleggingsstijl.

Allard Gunnink
CoBeleggen

Disclaimer
Allard Gunnink is als redacteur en columnist betrokken bij CoBeleggen, een initiatief van de Beleggers Coöperatie. Deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies. De auteur kan posities hebben in (beleggingsinstrumenten op) onderliggende waarden die hij beschrijft.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

1 reactie op “De core/satellite-strategie (3)”

  1. Avatar

    De Core satellite strategie is juist in deze tijd van economische tegenslagen een weloverwogen strategie. Particulieren hebben zo nu en dan toch twijfels bij een vermogensbeheerder of bank en denken: kan ik het niet beter zelf? Met de Core satellite strategie is een mix hiervan mogelijk, dat is hetgeen de particulier aanspreekt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *