Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Crowd funding in de polder

Crowd funding… had u er al eens van gehoord? Zoals wel vaker biedt Wikipedia uitkomst:

Crowd funding (sometimes called crowd financing or crowd sourced capital), inspired by crowdsourcing, describes the collective cooperation, attention and trust by people who network and pool their money together, usually via the Internet, in order to support efforts initiated by other people or organizations.

Kort vertaald in het Nederlands: financiering in de vorm van vele kleine investeringen vanuit een social network.

Nu de banken met ons spaargeld hun eigen gaten aan het dichten zijn en nog minder oog hebben voor de basis van een economie, de innovatieve ondernemers, ontstaan  er alternatieve wegen voor het realiseren van zogenoemd durfkapitaal. Durfkapitaal betreft investeringen in bijvoorbeeld bedrijven die opstarten of na de opstart geld nodig hebben om de groei naar volwassenheid mogelijk te maken. Omdat het vaak gaat om relatief kleine bedragen, zijn grote durfkapitaalinvesteerders niet geïnteresseerd. Daarentegen zijn de benodigde bedragen vaak te groot om het via het familie en vrienden op te halen.

Gedreven door de ontwikkelingen van sociale netwerken via internet, biedt crowd funding mogelijkheden voor ondernemingen op zoek naar kapitaal. Een van de voorwaarde is wel dat er een degelijk informatiememorandum is en de onderneming een goede structuur kent die waarborgen biedt voor de investeerders. Vijftig investeerders van € 2.000 kunnen een prima opstap zijn om een goed idee een kans te geven. Met hoeveel kapitaal zijn de heren van Google ooit begonnen?

Ook voor de relatief kleine beleggers kan crowd funding aantrekkelijk zijn. Zo zouden zij al met kleine bedragen eenvoudig mee kunnen investeren in interessante spannende projecten. Omdat de totale financiering gedragen wordt door vele kleine investeerders, is het risico per belegger relatief klein en dus verantwoord in het kader van  risicospreiding. Bijkomend voordeel van crowd funding is dat er door het grote aantal investeerders, die al gewend zijn aan het communiceren via internet, een grote mate van sociaal toezicht is op het project en er via het sociale netwerk ook meegedacht kan worden.

In de Nederlandse polder is er een crowd funding project. Het is het coöperatieve financieringsmodel dat gehanteerd wordt voor het financieren van de groei van de Beleggers Coöperatie Nederland, kortweg ‘Co’. Deze echte coöperatie is ondanks de financiële crisis in staat om zonder leningen van banken of kapitaal van grote durfkapitalisten een vernieuwend initiatief op te starten dat een alternatief biedt voor het beleggen bij banken en brokers. Co is mede opgezet als antwoord op de heersende, brede onvrede met banken en verzekeraars. Co stelt dat beleggers voor het beleggen hun bank aan de straat kunnen zetten (www.bankaandestraat.nl).

In totaal hebben circa 300 leden gemiddeld € 3.000 geïnvesteerd om wat Co nu heeft te financieren. Co is op die manier ván beleggers en vóór beleggers. Nu Co haar platform heeft gelanceerd kunnen andere beleggers gebruik maken van alle mogelijkheden en coöperatieve voordelen. Beleggers kunnen gewoon lid worden, zonder plicht om mee te investeren. Co wil echter op basis van het bestaande platform verder groeien. En daarvoor wil zij aanvullend kapitaal ophalen. Dat doet zij bij voorkeur bij haar leden die ook gebruik maken van de diensten van Co. Beleggers die de initiatieven van Co waarderen en hiervan gebruik willen maken door lid te worden en tevens geloven in het potentieel van het bedrijf, kunnen Co Ledencertificaten kopen en zo als kapitaalverstrekker fungeren.

Dat is positief voor Co, omdat de groei, uitbreiding en optimalisering van de dienstverlening zo gefinancierd wordt zonder vreemd kapitaal en de relatie met de cliënt / het lid voor de toekomst bestendigd wordt.  Als klant hebben zij te maken met een dienstverlening die steeds beter wordt; als investerend lid hebben zij te maken met een bedrijf dat, bij succes, fors in waarde zal stijgen.

Het minimum bedrag dat leden kunnen investeren is € 500. Door deze investering in Co Ledencertificaten krijgen leden stemrecht en recht op dividend. Daarnaast realiseren de leden al direct jaarlijks een rendement in de vorm van privileges, waaronder het niet hoeven te voldoen van de minimale maandelijkse bijdrage en het niet betalen van bewaarloon.

Ondernemend investeren in een ambitieuze organisatie uit Almere? Kijk dan eens op de website van de Beleggers Coöperatie. Daar wordt crowd funding in de polder -letterlijk- realiteit.

Frans de Hoog

Beleggers Coöperatie

Disclaimer

Frans de Hoog  is voorzitter van de Beleggers Coöperatie, de beleggingssupermarkt van Nederland. Deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

1 reactie op “Crowd funding in de polder”

  1. Avatar

    Crowd Financiering begint een vogelvlucht te nemen. Mensen blijken hier veel vertrouwen in te hebben. En volgens de verschillende Crowd Financiering aanbieders blijkt het te werken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *