Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Briljant idee van ING

Twee dagen geleden verscheen een bericht op de website van De Financiële Telegraaf (DFT), waarbij de titel mijn aandacht trok: “ING wil aanval op prijsvechter Binck openen”. Het verhaal in een notendop: ING gaat voor bepaalde beleggende klanten een lagere tariefstelling hanteren, ofwel: deze mensen gaan lagere transactiekosten betalen bij het aan- en verkopen van effecten. DFT citeert Karien van Gennip, directeur Private Banking & Beleggen bij ING: “Met onze tarieven zijn we concurrerend met Binck en Alex en in sommige gevallen zelfs goedkoper.”

Dat is natuurlijk feest voor de betreffende ING-klanten, die ik van harte feliciteer met deze meevaller. Maar dat is niet waarom de berichtgeving rond de tariefsverlaging mijn aandacht trok. Wat me wél opviel is dat BinckBank in dit kader werd omschreven als ‘prijsvechter’ en ‘goedkope internetbroker’.

Deze omschrijvingen vragen om een nuancering: BinckBank biedt voor een bepaald segment beleggers een prima service, maar mijns inziens kun je nauwelijks volhouden dat deze partij een prijsvechter is. Meerdere brokers en beleggingsplatforms hanteren allang tarieven die beduidend lager liggen dan die van Binck. Toch is de titel van DFT in de afgelopen dagen enthousiast overgenomen door talloze financieel-zakelijke websites.

De beeldvorming wordt hierbij overigens niet alleen gedicteerd door media die elkaars berichten overnemen. ING doet zelf ook een duit in het zakje, door zich te profileren als bank die op tarief concurreert met partijen als BinckBank en Alex. Dit is, bewust of onbewust, een meesterlijke zet van ING: de bank hoeft zich alleen maar als concurrent van BinckBank te profileren, de media die Binck consequent als ‘prijsvechter’ omschrijven maken het karwei af.

Concurreren met een prijsvechter-die-geen-prijsvechter-is: een briljant idee. Het hoeft ING relatief weinig marge te kosten, maar de bank weet zich wel te positioneren als dienstverlener met lage tarieven. Ik feliciteerde zojuist de klanten van ING die mogelijk profiteren van lagere transactietarieven, maar felicitaties aan ING zelf zijn eigenlijk meer op hun plaats.

Allard Gunnink
CoBeleggen

Disclaimer
Allard Gunnink  is als redacteur en columnist betrokken bij CoBeleggen, een initiatief van de Beleggers Coöperatie. Deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies. De auteur kan posities hebben in (beleggingsinstrumenten op) onderliggende waarden die hij beschrijft.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

3 reacties op “Briljant idee van ING”

  1. Avatar

    Bij CoBeleggen hebben ze overigens ook een leuk ideetjes. Voor transacties betaal je een lage prijs, maar wannneer je per maand niet voor 8 euro aan transactie doe, wordt het verschil door CoBeleggen alsnog geïnd. Rare constructie als je het mij vraagt.

  2. Avatar

    wat een zeldzaam slappe en zouteloze riposte op het ING bericht; en dat van een concurrent…..
    M. Bobbe mbi

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *