Japanse bedrijven in slappe was

Het Japanse bedrijf Sanrio mag van de Amsterdamse rechter niet meer het konijntje Kathy gebruiken in zijn producten. In een kort geding afgelopen dinsdag besloot de rechter dat Kathy teveel lijkt op Nijntje van geestelijk vader Dick Bruna. Kathy is het vriendinnetje van het populaire Japanse karakter Kitty (op de foto).

Markten & Rendement

  • De Nikkei index steeg deze week met 4,6%. De bredere Topix steeg met 2,97%.
  • De yen verzwakte 2,35%, waardoor de Topix in euro’s gemeten 0,55% versterkte.
  • De intrinsieke waarde van Japanse Warrants steeg van 1,12 naar 1,22 euro (8,93%).

Beurzen optimistisch na acties FED en BOJ

De Nikkei 225 index veerde donderdag op, nadat Helicopter Ben (Ben Bernanke) bekendmaakte dat de FED in de komende maanden recordmaatregelen uitvoert om werkloosheid en deflatie in eigen land tegen te gaan. De Japanse beurzen waren woensdag gesloten vanwege cultuurdag. Beleidsmakers van de Japanse centrale bank (BOJ) kwamen donderdag en vrijdag bijeen.

De BOJ vergaderingen waren met meer dan een week naar voren verplaatst om op de maatregelen van de FED te kunnen reageren. Waarschijnlijk tot opluchting van de BOJ-beleidsmakers versterkte de yen tov. de dollar minder aan dan verwacht. De BOJ besloot de rente ongemoeid te laten. Het deed uit de doeken hoe het 5 biljoen-yen-kostende stimuleringsfonds er precies uit gaat zien. Over een periode van een jaar wil het voor 3,5 biljoen yen aan staatobligaties kopen, 500 miljard aan schuldpapier van bedrijven, 450 miljard aan ETFs en 50 miljard aan REITs (vastgoedfondsen).

De BOJ liet het 30 biljoen-yen-kostende programma om banken te stimuleren geld uit te lenen ongemoeid. Beleggers waren vrijdag optimistisch gestemd en zetten de Nikkei 225 index 2,86% hoger. Volgens hoofdeconoom van Citigroup, Willem Buiter, zijn de bedragen te weinig en zou 100 biljoen yen geschikter zijn, met het oog op eventuele nieuwe opkoopprogramma’s van de FED in het eerste kwartaal volgend jaar.

De lonen zijn voor de zevende maand op rij gestegen in september. Maandelijkse salaris, inclusief overwerk en bonussen stegen 0,9% in vergelijking met een jaar eerder, tot 268.010 yen (2330 euro), aldus het Ministerie van Arbeid.

Japanse bedrijven hebben enorme kasreserves

De Nikkei berichtte dat aan het einde van het afgelopen fiscale jaar (geëindigd 31 maart) beursgenoteerde bedrijven een record van 65 biljoen yen aan kasreserves hadden opgebouwd, om klaar te zijn voor een nieuwe ronde van financiële onrust. Die zorgen zijn in de afgelopen maanden bij de bedrijven afgenomen, blijkende uit de toename van bedrijven die aandelen terugkopen. Het terugaankopen van aandelen door beursgenoteerde bedrijven steeg licht in augustus en verdubbelde (YoY) tot 63,9 miljard in september. In oktober steeg het ten opzichte van een jaar eerder zelfs met een factor tien naar 72,1 miljard yen. Het aantal bedrijven dat aandelen terugkocht bedroeg 134 in september en 107 afgelopen maand, beiden hoger dan een jaar eerder.

Panasonic koopt aandeel in Tesla Motors

Mitsui OSK (in portefeuille) heeft twee 200.000-ton-klasse olietankers bij Mitsubishi Heavy Industries (in portefeuille) besteld voor 20 miljard yen (170 miljoen euro). Het is voor Mitsui OSK de eerste order voor dit soort tankers in meer dan twee jaar. Mitsui OSK heeft de tankers nodig voor de stijgende import van olie door China. Panasonic (in portefeuille) heeft voor $30 miljoen een aandeel in Tesla Motors, dat elektrische auto’s produceert, gekocht. Panasonic betaalde $21,15 per aandeel. Panasonic is Tesla’s preferente acculeverancier.

In de portefeuille is Sumitomo Heavy Industries toegevoegd middels een call spread. Het bedrijf is sterk in de machineriesector en profiteert van de Chinese vraag naar constructie- en fabrieksmaterieel. In onze portefeuille is de machineriesector verder vertegenwoordigd door Fanuc, Keyence, Komatsu en Mitsubishi Heavy Industries.

Intereffektfunds
Derivatenteam

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.