Binck maakt de belegger blij…?

Vanmorgen bereikte ons het bericht dat BinckBank per 6 april de transactietarieven gaat verlagen. Voordat u juichend op de tafel gaat dansen: Binck maakt de kleine beleggers blij met een mus die echt al heel lang dood is.

Beleggers die minder dan 25 transacties per kwartaal deden, betaalden bij Binck € 8 plus 0,1% voor een transactie in aandelen, trackers, Turbo’s en beleggingsfondsen. Dit tarief wordt door de broker verlaagd tot € 6,50 plus 0,1%. Dat klinkt als een behoorlijke verlaging. Maar lees dan ook meteen even de kleine lettertjes in het tariefoverzicht van Binck: voor deze transacties geldt een minimum van € 10.

Verrassing: dit minimumtarief werd allang door Binck gehanteerd. In dat opzicht verandert er dus helemaal niets. Dat betekent ook, dat er voor veel beleggers niets verandert qua kosten. Rekent u even met ons mee?

Stel, u koopt een plukje aandelen voor een bedrag van € 500. In de nieuwe tariefstructuur rekent Binck daarvoor een bedrag van € 7 (€ 6,50 plus 0,1%). Oh nee, toch niet: het minimumtarief is en blijft immers € 10. Dus u betaalt gewoon het tientje dat u ook al moest lappen vóórdat de kosten verlaagd werden. Ook als u een transactie doet van € 1500 blijft de broker stug dat tientje incasseren.

Pas bij orders boven de € 2000 begint de tariefverlaging van Binck voor u als belegger enig effect te sorteren. Had u bijvoorbeeld in de oude tariefstructuur  € 10,75 betaald voor een order ter waarde van € 2750 (€ 8 plus 0,1%), in de nieuwe structuur betaalt u daar het minimumtarief van € 10 voor. Maar hoeveel particuliere beleggers kopen er nu echt regelmatig in één keer voor € 2750 één bepaald aandeel?

Binck vindt dat u er als belegger “flink op vooruit gaat”; wij vinden het symboolpolitiek.

Allard Gunnink

Beleggers Coöperatie

Disclaimer

Allard Gunnink is als redacteur werkzaam voor de Beleggers Coöperatie, de beleggingssupermarkt van Nederland. Deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies.

[advertentie]

CoBeleggen
Nog steeds 90% goedkoper dan Binck

[einde advertentie]

Welke broker of  bank gebruikt u om te beleggen of te traden. Welke is volgens u de beste? Plaats uw reactie hier.

2 gedachten over “Binck maakt de belegger blij…?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.