Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Bernie goes to Hollywood

De Madoff-affaire blijft één van de meest fascinerende verhalen uit de geschiedenis van de westerse financiële wereld. In het CBS-programma 60 Minutes kwamen afgelopen zondag de vrouw van Bernard Madoff, Ruth, en hun zoon Andrew aan het woord. Bij het zien van het interview schoot me te binnen dat de neergang van het Madoff-imperium ongetwijfeld een keer verfilmd zal worden. Qua genre kun je met de Madoff-affaire verschillende kanten op: het debacle heeft verrassend komische kanten, maar ook alle ingrediënten voor een bloedstollende thriller.

De interviews met echtgenote Ruth en zoon Andrew Madoff bieden een boeiend perspectief op de tragedie die zich in deze familie heeft afgespeeld. Zowel Ruth als Andrew houden in 60 Minutes vol, nooit te hebben geweten dat hubby/daddy Bernard (scheduled date of release: 11-14-2139, aldus de website van CNN) zich met frauduleuze praktijken bezighield. Gelogen of niet, de beschrijving van Ruths naïeve reactie op de bekentenis van Bernard kan enigszins op de lachspieren werken. Eind 2008, tijdens het dieptepunt van de kredietcrisis, roept Bernard Madoff zijn gezin bijeen: family meeting. Andrew herinnert zich de dialoog tussen zijn vader en moeder als volgt:

Bernard: “Everything I’ve been doing is all a big lie. The business is a Ponzi scheme.The firm is completely unsolvent and I’m broke.”
Ruth: “What’s a Ponzi scheme?”

Knappe scenarioschrijver die zo’n komediescript kan bedenken. Maar het Madoff-debacle heeft ook de thrillerliefhebber veel te bieden. Wat te denken van de geheimzinnige zeventiende etage van het Madoff-kantoor, waar Bernie zijn frauduleuze portefeuilleoverzichten in elkaar knutselde? Zelfs zijn twee zoons, beiden werkzaam op het kantoor van vaderlief, hadden geen toegang tot deze mysterieuze etage. Hun vragen over wat zich in het heilige der heiligen afspeelde, wimpelde Bernie af met de intrigerende woorden: “You guys have your business to worry about, let me worry about my business.” Zet er een spannende soundtrack onder en ik weet zeker dat deze woorden van Madoff bijzonder spooky zullen klinken.

Voor wie nog meer spanning wil, is er bovendien de verborgen schat: volgens geruchten zou een deel van het bij Madoff geïnvesteerde vermogen niét in rook zijn opgegaan, maar nog ergens verborgen liggen. Ruth Madoff twijfelt aan het bestaan van deze verborgen schat: “My understanding of a Ponzi scheme is, that when it’s over, there’s nothing left.” Met de lage, verrookte stem van een opvallend traag sprekende Ruth Madoff -de beste vrouw lijkt onder behandeling te staan bij de lijfarts van Michael Jackson- klinkt zelfs deze ontkenning als een opmaat naar bijzonder sinistere ontwikkelingen. Hollywood, here we come…

Allard Gunnink
CoBeleggen

Disclaimer
Allard Gunnink is als redacteur en columnist betrokken bij CoBeleggen, een initiatief van de Beleggers Coöperatie. Deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies. De auteur kan posities hebben in (beleggingsinstrumenten op) onderliggende waarden die hij beschrijft.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *