Benieuwd hoe lang de crisis kan duren?

Als belegger zal je deze periode vast wat meer op je beleggingsrekening kijken. De coronacrisis zorgt ervoor dat de beurzen de afgelopen periode in het rood stonden. Maar wat kunnen we voorspellen of analyseren aan een crisis en hoe kunnen we daar wat nuttigs uit trekken als belegger? Het kijken in een glazen bol zal meer gokken zijn, maar we kunnen wel het verleden analyseren. Gemiddeld kan een crisis wel tweeënhalf jaar duren. Daarnaast wijst de geschiedenis uit dat een crisis ongeveer om de 10 jaar terug komt. Dat kan je zien in een overzicht van de crisissen hieronder:
1987 – Aandelen, valuta en onroerend goed
1998 – Azië crisis
2008 – kredietcrisis
2010 – Eurocrisis
2020 – Coronacrisis

Nu is de vraag hoe lang zal de coronacrisis duren? Maar nog belangrijker hoe komt je beleggingsportefeuille door de crisis? De impact op je rendement zal enorm zijn, maar denk vooral na over je doel op de lange termijn. Benieuwd naar wat tips om de rust te bewaren? Lees snel verder.

Kijk naar je einddoel
Beleggen doe je als het goed is voor de lange termijn. In de tijd dat je aan het beleggen bent is de markt waarschijnlijk al een aantal keer omhoog gegaan, maar ook een aantal keer omlaag. Zoals ook de afgelopen weken gebeurd. Belangrijk is om te beleggen met geld dat je niet nodig hebt op de korte termijn, maar beleg met geld wat je voor een langere periode kan missen.

Bespreek de crisis
Nu de beurzen zo schommelen en daarvoor flink onderuit zijn gegaan zal je je afvragen of je uit moet stappen, dit is een keuze die je alleen zelf kan maken. Hierbij is het belangrijk om te beseffen dat het timen van de beurs ook voor een specialist niet te doen is. Hou vooral vast aan de strategie die je gekozen hebt, dat is waarschijnlijk een doel op de lange termijn. Het kan verstandig zijn om je beleggingscoach te bellen en de situatie te bespreken. Je kan bijvoorbeeld ook een gesprek aangaan met een vermogensbeheer specialist.

Neem de tijd
Een crisis heeft tijd nodig om te herstellen, dit is ook van belang voor je beleggingsportefeuille. De tijd die het nodig heeft om te herstellen is lastig in te schatten, maar het blijkt uit cijfers van bijvoorbeeld de AEX dat de markt op termijn altijd weer aansterkt en daarmee ook je beleggingsportefeuille. Bij een dalende beurs is het aantrekkelijk om in te gaan stappen, ook dit is echter lastig te timen, wat hierbij wel slim kan zijn is gespreid instappen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.