Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Beleggingsrisico ?

Risico in beleggersland is een veelkoppig monster. De meeste beleggers, ook die via onze Cooperatie, houden er niet van: risico. Maar risico heeft vele aspecten en laat zich moeilijk karakteriseren. Enkele gedachten over risico en onzekerheid die u in de advisering mee kunt nemen.

De stellingen

Bij beleggen hoort risico nemen

Wie geen risico wil lopen, zal zijn toevlucht moeten nemen tot spaarrekeningen of beleggingen met een hoog garantieniveau.
De kans op verlies is dan afwezig of klein en de risico-indicator uit de financiële bijsluiter is positief.
Voor beide oplossingen geldt overigens dat het verwachte rendement laag is – zeker ten opzichte van een belegging in aandelen – waardoor de kans groot is dat financiële doelstellingen niet behaald kunnen worden en dat het vermogen qua koopkracht door de jaren heen niet groter wordt. Dat is overigens ook een risico.

Risico wordt door beleggers vaak gezien als “kans op verlies”.

De kans dat je een fors gedeelte van de inleg verliest bij een belegging in aandelen is behoorlijk.
Hoe langer de periode waar je belegt, hoe kleiner de kans op een uiteindelijk negatief rendement wordt. Als je corrigeert voor inflatie (en dat moet je zeker in de opbouwfase doen) dan blijkt zelfs dat er in de afgelopen 107 jaar in Nederland geen 30-jaarsperioden zijn aan te wijzen waarop de aandelenmarkt een negatief (reëel) rendement liet zien, terwijl dat voor obligaties niet kan worden gezegd.

Alhoewel de “kans op verlies” over een 30-jaarsperiode voor aandelen nihil is, betekent dat niet dat een aandelenbelegging op langere termijn geen risico heeft.
De kans dat er tien, twintig of dertig procent van het vermogen verdwijnt door een marktdaling blijft altijd aanwezig bij aandelenbeleggingen. Voor beleggers die door de jaren heen een aardig vermogen hebben opgebouwd, betekent dat in euro’s gemeten een groot koopkrachtverlies.Bij fondsbeheerders wordt risico vaak geïnterpreteerd als “actief risico” wat op zijn beurt gezien kan worden als de mate waarin een fonds in zijn posities afwijkt van de benchmarkindex.

Voor de gewone belegger heeft deze opvatting niets met risico te maken.
Een belegging geheel conform bijvoorbeeld de AEX-index is immers wel degelijk risicovol. Dus ook een goedkope tracker.

In de beleggingstheorie geldt dat hoe hoger het genomen risico, hoe hoger het rendement is dat men mag verwachten. Dat is een goed uitgangspunt om rekening mee te houden en uit te stralen, maar gaat niet altijd op in de werkelijkheid. Fondsen bijvoorbeeld met hoge dividenduitkeringen hebben vrij lage risico’s en toch goede rendementen over de laatste jaren.

Voor risico mag je een vergoeding verwachten, maar dat geldt niet voor onnodig gelopen risico

Er zijn tenminste twee manieren om onnodig risico te lopen.
De eerste is door je beleggingen niet te spreiden, de tweede manier is door emoties de overhand te laten spelen in de beslissingen.
Bij ons zijn beide manieren beschermd en gewaarborgd door het concept.

Valutarisico blijft een verhaal apart

Wie een valutarisico aangaat door bijvoorbeeld in Amerikaanse aandelen te beleggen (of in Nederlandse multinationals), loopt het risico dat de dollar minder waard wordt.
Het is onwaarschijnlijk dat degene die een dergelijk valutarisico aangaat, op langere termijn quitte zal spelen. Maar in tegenstelling tot een belegging in aandelen of obligaties, mag men niet zonder meer een positief rendement verwachten op het nemen van valutarisico.

Het grootste risico dat nu boven de markt hangt, is dat van een Amerikaanse groeivertraging, al dan niet in combinatie met hogere inflatie.

Dat is een ongewenste en ongebruikelijke combinatie en zal ook elders ter wereld – vooral in opkomende markten – invloed hebben. Vooralsnog lijkt dit risico wat mee te vallen doordat we aankoersen op een zogenaamde “zachte landing”. Maar er zullen altijd redenen genoeg blijven voor beleggers om zich zorgen te maken, dat is zeker.
Bij ons is het alleen een stuk geruster.

Henk Folkers
http://www.findeaal.nl/

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *