Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Schenken populair onder beleggers

Eén op de tien particuliere beleggers heeft gebruik gemaakt van de verruimde schenkingsvrijstelling voor aankoop, aflossing of verbouwing van de eigen woning. Beleggers schenken over het algemeen ook graag: 54% heeft wel eens geld geschonken, 8% aandelen en 7% kunst. Dit blijkt uit de ING BeleggersBarometer van september 2014.

Daarnaast blijkt dat particuliere beleggers in meerderheid tevreden zijn over de eigen primaire beleggingsbank. Zowel op aanbod, handelsplatform als kosten scoren brokers gemiddeld een ruime voldoende.

Het vertrouwen onder beleggers stijgt ook weer licht. De ING BeleggersBarometer komt deze maand uit op een stand van 125, significant hoger dan de stand van vorige maand (120). Beleggers geven aan even optimistisch te zijn over de economische en hun eigen situatie, maar zijn in september optimistischer over de waardeontwikkeling van hun eigen portefeuille.

ING Beleggersbarometer september 2014
ING Beleggersbarometer september 2014

Onrust op de beurs ebt langzaam web

Beleggers hadden de afgelopen weken genoeg onderwerpen in het nieuws om op te letten. Zo kwam er de uitkomst van het referendum over de Schotse onafhankelijkheid en waren er speculaties over het beleid van de Fed. “Beleggers vroegen zich logischerwijs af of de centrale bank van de VS zijn beleid zou aanpassen,” aldus Bob Homan, hoofd van het ING Investment Office. Daarnaast heeft de crisis in Oekraïne de relatie tussen het Westen en Rusland geen goed gedaan, en ook andere conflictgebieden in de wereld zorgden voor vermindering van het beursvertrouwen. “Deze gebeurtenissen hadden onrust op financiële markten tot gevolg maar inmiddels lijken beleggers hun vertrouwen in een positieve afloop weer wat hervonden te hebben,” aldus Homan.

Vertrouwen onder beleggers groeit licht

Waar vorige maand nog een lichte dip kon worden gezien in het vertrouwen van beleggers, is dat deze maand weer gedeeltelijk goedgemaakt. De stand van de ING BeleggersBarometer klimt naar 125, vijf punten hoger dan in augustus. Deze stijging komt voornamelijk door de groei in de groep beleggers die de waarde van de eigen portefeuille zag stijgen in de afgelopen drie maanden. In september maakt deze groep 48% van het geheel uit, waar dat in augustus nog slechts 39% was. Homan: “Vorige maand was deze groep beduidend kleiner geworden, maar goede beursresultaten zorgen voor hernieuwde groei. Ook lijkt het negatieve effect van de internationale onrust iets af te vlakken. Beleggers hebben daardoor ook weer meer perspectief op positieve toekomstige resultaten.”

Schenken populair onder beleggers

Particuliere beleggers zijn in meerderheid bereid tot het doen van schenkingen aan anderen. Meer dan de helft (54%) geeft aan in het verleden geld te hebben geschonken. Daarnaast heeft 8% wel eens aandelen geschonken en 7% een deel van hun kunstbezit. De tot eind dit jaar verruimde schenkingsvrijstelling tot 100.000 euro (voor besteding aan de eigen woning) is door één op de tien beleggers benut. Nog eens 3% geeft aan deze mogelijkheid te benutten tot aan het einde van het jaar.

Beleggers in meerderheid tevreden over de eigen broker

Zowel beleggers die zelf handelen, als beleggers die handelen met advies of in beheer, zijn over het algemeen tevreden over de dienstverlening van hun broker. Het aanbod wordt door 87% (zelfbeleggers) en 84% (advies/beheerbeleggers) met een voldoende gewaardeerd; het meest gegeven cijfer is een 8 (respectievelijk door 38% en 35%). Over de kosten zijn beleggers iets minder te spreken, maar geeft nog altijd een meerderheid een voldoende (62% bij zelfbeleggers, 54% bij advies/beheerbeleggers); op dit onderdeel wordt het vaakst een 7 gegeven. Het handelsplatform tenslotte kan op meer waardering rekenen: 81% van de zelfbeleggers waardeert dit met een voldoende (meest gegeven cijfer: 7), ten opzichte van 75% van de advies/beheerbeleggers (meest gegeven cijfer: 8).

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

1 reactie op “Schenken populair onder beleggers”

  1. Avatar

    Als het vertrouwen het hoogst is daalt de beurs… Weliswaar een lagging indicator maar je kunt er wel iets mee als je de grafiek goed bestudeert.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *