Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Recensie: Schröder Euro Corporate Bond Fund

De risicotoeslagen (spreads) van bedrijfsobligaties hebben nog nooit op zo’n hoog niveau gestaan als nu. De spreads zijn inmiddels weer langzaam aan het normaliseren en de rente is verder aan het dalen. Beleggers zijn door de crisis risico-avers geworden. De fondshuizen staan in de rij om van deze ingrediënten een zeer smakelijk en makkelijk te consumeren hapje te maken. Twee weken geleden bespraken we al het recent geïntroduceerde Robeco Investment Grade Corporate Bond Fund. Deze week is het onze beurt om het Schröder Euro Corporate Bond Fund te analyseren.

Fondsinformatie
Fonds: SISF Euro Corpor.Bond k.
ISIN: LU0113257694

Type belegging: mandje van circa 350 obligaties

Doelstelling: Een rendement behalen van 0,75% boven de benchmark over een periode van 3 jaar. Men streeft ernaar om in het rendementslijstje van vergelijkbare fondsen in de hoogte kwart of in ieder geval bovenin het tweede kwart te eindigen.

Toegevoegde waarde: Voor beleggers die gespreid in bedrijfsobligaties willen beleggen in een actief beheerd mandje en willen profiteren van de historisch hoge risicotoeslagen (spreads) van bedrijfsobligaties.

Duration: 4,06

Verhandelbaarheid: Het fonds wordt genoteerd in Luxemburg, waarbij 1 keer per dag wordt gehandeld.

Dividend: Het fonds keert in principe dividend uit, maar dat is niet gegarandeerd. Het effectieve rendement van het onderliggende mandje wordt niet gerapporteerd.

Rendement
Om een fonds warm aan te bevelen dat er in de 7 achterliggende kalenderjaren maar eenmaal in geslaagd is de markt te verslaan, dan moet je of over veel lef beschikken of een flink bord voor je kop hebben of er op uit zijn om haar beleggers zand in de ogen te strooien. Wij houden het op het laatste.

Het Schröder Euro Corporate Bond Fund werd opgericht in juni 2000. Vanaf 2002 tot en met 2007 presteerde het fonds slechter dan de index, variërend van min 0,34% in 2002 tot min 1,89% in 2003. Het slaagde er pas in 2008 in om de index te verslaan (bron : Morningstar).

Kosten
De marketingmachine van Schröders draait in ieder geval op volle toeren. De kranten staan er vol van en op de radio hoort u tot vervelens toe over “de innovatieve kracht van 200 jaar excellent vermogensbeheer”. U weet inmiddels wie er opdraaien voor alle deze reclamekosten.

Lange termijn outperformance onmogelijk

Schröders rapporteert in de maandverslagen 0,75% aan beheerkosten. Wanneer we de bijsluiter doorlezen, wordt gesproken van 1% beheervergoeding en 0,3% ‘andere administratieve kosten’. Daarnaast vindt actief beheer plaats in het fonds. De omloopsnelheid wordt niet gemeld, maar gaat u bij een beetje actief gemanaged fonds maar uit van een omloopsnelheid van minimaal 100% waardoor u nog 0,8% aan transactiekosten bij de bovengenoemde kosten mag optellen. U komt dan ruim boven de 2% uit bij een equivalent indexmandje van 0,2%. Wij willen het wel van de daken schreeuwen : ‘het langjarig outperformen van de markt met een obligatiefonds is een onmogelijke missie’.

Transparantie
Er is slechts een inzage in de top 5 beleggingen. Verder is er een spreiding weergegeven over sectoren, landen en ratings. In welke obligaties exact wordt belegd is dus onbekend.

Leesbaarheid rapportages/website
Er is een Nederlandse site beschikbaar waar informatie te vinden is over dit Schröder fonds. Er wordt gerapporteerd per maand en per kwartaal, maar deze sheets zijn vrij beknopt. De fondsmanager is veel in het nieuws; er zijn diverse artikelen op de site beschikbaar. Deze artikelen van De Telegraaf en Fondsnieuws voegen weinig waarde toe. In de financiële bijsluiter wordt geen melding gemaakt over de omloopsnelheid en er is geen prospectus van het fonds te downloaden op deze site.

Beoordeling uitgevende instelling

Schröders blaast hoog van de toren

In een presentatie op de website wordt u warm gemaakt waarom u juist in dit fonds moet beleggen. “Schröders beschikt over 25 credit-analisten die op verschillende plekken wereldwijd actief zijn. Hun research ondersteunt de fondsbeheerder. Daarnaast beschikt Schroders intern over meer dan 170 aandelen- en obligatieanalisten”.

We nemen de proef op de som en bekijken wat deze analisten allemaal de afgelopen jaren hebben gepresteerd. Het Schröder Euro Bond Fund bijvoorbeeld, belegt grotendeels in staatobligaties. De groene lijn is de index, de rode lijn het fonds. We hoeven hier verder geen commentaar bij te zetten.

Schröder Euro Bond Fund
Schröder Euro Bond Fund

(bron : Morningstar)

Een ander fonds van het Schröders team is het Euro Short Term Bond Fund. Wederom is de groene lijn de index en de rode lijn het fonds.

Euro Short Term Bond Fund
Euro Short Term Bond Fund

(Bron: Morningstar)

Het Schröder European Bond Fund, groen is de index en rood is het fonds.

Schröder European Bond Fund
Schröder European Bond Fund

(bron : Morningstar)

Het high yield team weet wel een outperformance te realiseren met het Schröder Global High Yield Fund, al is dat vrij recent tot stand gekomen.

Schröder Global High Yield Fund
Schröder Global High Yield Fund

(bron : Morningstar)

Afweging

Pluspunten
– Toegang tot professionele markt.
– Gespreid profiteren van de historisch hoge risicotoeslagen.

Minpunten
– Voor obligatiefondsen zeer hoge jaarlijkse kosten.
– Mandje is verre van transparant.
– Fonds mag groot gedeelte in niet-obligaties beleggen
– Reële kans op deel slechte kwaliteit obligaties.
– Kans op bedrijfsfaillissementen is nu groot.
– Risicovolle derivaten kunnen deel uit maken van beleggingsbeleid en ongewenste risico’s met zich meebrengen.

niet_doen1Conclusie: Gezien de hoge kosten en het zeer matige meerjarig rendement voegt dit fonds weinig toe aan uw portefeuille. Wij raden u als alternatief de  iShares Barclays Euro Corporate Bond aan. Deze indexbelegging wordt begin mei aanstaande voor de Nederlandse markt vrijgegeven.

Patrick Bontje
Vermogensadviseur bij TOP Capital

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

1 reactie op “Recensie: Schröder Euro Corporate Bond Fund”

  1. Avatar

    L.S.

    Met aandacht en interesse heb ik beide artikelen van de heer Bontje gelezen. Behalve de zeer gedetailleerde wijze waarop de heer Bontje deze twee fondsen analyseert op zodanige wijze dat je hierop een beslissing kunt nemen zodanig dat je achteraf geen twijfels voelt, valt mij ook nog iets anders op.

    Hij heeft het lef om zijn ongezouten mening te geven over financiële instellingen met grote invloed in het financiële circuit. Dat zal hem niet in dank worden afgenomen, maar het wel eens tijd om meer objectief te werk te gaan over de talrijke producten die op de markt komen. Deze producten worden niet samengesteld door de Raade van bestuur maar door de afdelingen daaronder.

    De schuld aan deze crediet crisis wordt voor bijna 100% geweten aan de topbestuurders , maar samengesteld en bedacht door de laag daaronder. Deze sublaag, m.i.ook verantwoordelijk voor de krediet crisis blijft anoniem.

    Door een scherpe analyse van producten die niet transparant zijn en vaak hoge kosten genereren voor de klant, zal door de kritsche houding van de heer Bontje C.S hopelijk ook bij ontwikkelaars een andere wind doen gaan waaien in de nabije toekomst, waarin klanten voor 100% moeten kunnen vertrouwen op hun bankier . Vertrouwen dat binnen de bankwereld nu eenmaal het belangrijkste gerecht is.

    F.Stranders

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *