Op jacht naar de ster van Morningstar

De Morningstar sterrenrating werd ontwikkeld om beleggers een snel inzicht te geven in hoe een beleggingsfonds in het verleden gepresteerd heeft, rekening houdende met het risico.

Daarbij worden de voor risico gecorrigeerde rendementen vergeleken met soortgelijke fondsen in dezelfde Morningstar categorie. Wilt u meer weten of de wijze waarop een ster wordt bepaald, klik dan op de volgende link:

http://news.morningstareurope.com/news/im/msbe/docs/MorningstarFundRating_Methodology.pdf

Fondsaanbieders maken graag gebruik van de Morningstar sterren. Zij gebruiken het feitelijk als een verkoopargument. Het is namelijk veel makkelijker om beleggers een fonds te adviseren dat vier of 5 sterren heeft behaald.

Op dit moment wordt er door verschillende fondsenhuizen veel aandacht geschonken aan het aantal sterren dat de eigen beleggingsfondsen hebben. Met name ING is een ware campagne gestart om de kwaliteit van hun fondsen bij u onder de aandacht te brengen.

Mijn onderzoek

Het door mij gehouden onderzoek is eenvoudig. Ik heb per fondsaanbieder gekeken welke sterren de fondsen hebben bij Morningstar. Dus hoeveel fondsen hebben één ster, hoeveel hebben er twee, etc. Vervolgens heb ik het gemiddelde aantal sterren berekend per fondsaanbieder. Deze berekening geeft dus de totale kwaliteit van de fondsbeheerder aan.

Per fondsaanbieder welke sterren de fondsen hebben bij Morningstar
Per fondsaanbieder welke sterren de fondsen hebben bij Morningstar

Klik op afbeelding om te vergroten (opent in nieuw venster)

Daarna heb ik berekend hoeveel procent van de fondsen 1 ster heeft, hoeveel procent 2 sterren, etc.

Per fondsaanbieder welke sterren de fondsen hebben bij Morningstar (percentueel)
Per fondsaanbieder welke sterren de fondsen hebben bij Morningstar (percentueel)

Conclusie

Dit eenvoudige onderzoek toont aan dat de marketingcampagnes van de grootbanken niet het hele verhaal vertellen. ING heeft weliswaar enkele fondsen met 5 sterren, het merendeel heeft toch echt 3 sterren, middelmaat dus. In het onderzoek heb ik bij Morningstar nog navraag gedaan over de fondsen die verdwenen zijn. Dit zijn vaak slecht presterende fondsen met daarbij weinig sterren. Morningstar kon mij echter de gevraagde informatie niet geven.

De twee winnaars uit dit korte onderzoek zijn Aegon en iShares. De enige aanbieder van passieve beleggingsinstrumenten scoort dus nu al een tweede plaats. De meeste fondsen bestaan nog te kort om in aanmerking te kunnen komen voor een Morningstar-ster. Verliezers zijn er natuurlijk ook. Een korte blik op de overzichten laat direct zien welke aanbieders dit zijn. ik vermoed dat menig belegger van te voren gedacht zou hebben dat deze aanbieders meer sterren gehad zouden hebben. Dit geeft maar weer eens de kracht van marketing aan.

Jan de Vries
www.devriesinvestmentservices.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.