Correctie beurzen gestart

De rechtszaak die de SEC vrijdag tegen Goldman Sachs aanspande vormde de aanleiding voor wereldwijd lagere koersen op de beurzen. Daarmee lijkt het startschot gegeven voor een correctieperiode. De vraag op dit moment is over welke beweging we een correctie krijgen. Met andere woorden een correctie over de stijging vanaf maart 2009 maakt een daling mogelijk tot het gebied 296-280. Een andere mogelijkheid is dat de correctie beperkt blijft tot  330.  Vandaag meer over de mogelijkheden op basis van een aantal markten.

De verschillen tussen de VS en de Eurolanden

De markten verschillen onderling, zo zien we in de VS (S&P en Dow Jones) dat er sinds de bodem in maart 2009  een beweging ( impuls) compleet is. In de Eurolanden is de mogelijkheid aanwezig dat de top van de beweging reeds in januari is gezet. Sindsdien zitten we dan in een correctiefase (irregular). De Franse CAC 40 heeft zelfs in de recente stijging geen nieuwe top weten te vormen.  Indien we te maken hebben met een irregular, dan is de kans groot dat we aan de vooravond staan van een heftige daling. In het andere geval, als de correctie vorige week is gestart, dan neemt de daling/correctie meer tijd in beslag. Dit kan dan  waarschijnlijk zelfs maanden aanhouden.

AEX 20-04-2010
AEX 20-04-2010

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Drie op een rij

Ik ga vandaag niet in op de irregular correctie, daar heb ik al genoeg over geschreven. Waar ik u op wil attenderen is het volgende: de stijgingen van augustus vorig jaar tot de recente top  hebben opmerkelijke verhoudingen. Ze zijn namelijk allen vrijwel gelijk in zowel prijs als duur. Dit kan erop duiden dat we ook in de AEX uit moeten gaan van één beweging sinds de maart 2009 bodem. De top van 12 april markeert dit geval de top van deze beweging.

Is dit belangrijk? Voor traders wel, het is een wezenlijk verschil of een daling van 350 tot 290 zich voltrekt in één maand of in drie maanden als je in opties zit. Voor turbo´s en sprinters is het verschil minder relevant.

Uitgangspunt

Gezien het feit dat een aantal belangrijke markten een pulsbeweging hebben gevormd sinds de bodem van maart 2009 is het op dit moment verstandig om uit te gaan van een correctie op de aandelenmarkten die een aantal maanden kan aanhouden .

Hoewel er voor de AEX de CAC 40 en de DAX voldoende argumenten zijn voor een irregular scenario geniet dit scenario op dit moment niet meer mijn voorkeur.

Markten waar een vijfbeweging te herkennen is zullen op korte termijn ook een correctie meemaken.

Rusland

2010-04-20 Rusland Rts
2010-04-20 Rusland Rts

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Korea

2010-04-20 Korea Kospi
2010-04-20 Korea Kospi

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Argentinië

2010-04-20 Argen Merval
2010-04-20 Argen Merval

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Brazilië

2010-04-20 Braziliaanse Bovespa
2010-04-20 Braziliaanse Bovespa

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Conclusie

De lang verwachte correctie lijkt gestart. Een daling tot het gebied 296-274 is mijn verwachting. Als we uitgaan van de top op 12 april jl. is de verwachting dat deze correctie een aantal maanden in beslag kan nemen.  Dus posities in opties dienen een looptijd te hebben van minimaal 3 maanden.

Positie

Ik neem vandaag een positie short op de AEX in de vorm van een sprinter met een stoploss op 360 punten.

Gratis e-mail alert

Om op de hoogte te blijven van wijzigingen in deze tips, zoals wijzigingen stoploss of winstnemingen, raden we u aan gebruik te maken van het gratis e-mail-alert, waarvoor u zich kunt aanmelden met deze LINK.

Forum

Ook een mening over de AEX en beurzen? Spreek erover mee op ons FORUM, kom er snel een kijkje nemen. En, laat er uw visie ook achter wat ieder op prijs stelt. Inloggen op ons FORUM kan via deze link ….

De redactie heeft een short positie in de AEX. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Jan Groothaar
jangroothaar@dekritischebelegger.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.