Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Beoordeling BNP Paribas Netherlands Fund

Bij het analyseren van een effectenportefeuille van een nieuwe klant, viel mijn oog op een beleggingsfonds dat mij vaag bekend voorkwam, het BNP Paribas Netherlands Fund. Toen ik nog bij ABN AMRO werkte, was dit een fonds dat veel werd geadviseerd, toen nog onder de naam ABN AMRO Netherlands Fund, dat later overging in het Fortis Netherlands Fund en nu dus BNP Paribas heet.

Het fonds belegt hoofdzakelijk in beursgenoteerde aandelen van Nederlandse ondernemingen genoteerd aan de Amsterdamse effectenbeurs. Een interessant gegeven is, dat het beheerde vermogen per 31 december 2009 liefst 411 miljoen euro bedroeg. Volgens de factsheet speelt het fonds slagvaardig in op de kansen die zich op de Amsterdamse beurs voordoen. Dat maakt nieuwsgierig. We gaan eens kijken hoe slagvaardig dit fonds werkelijk is en wat de eventuele toegevoegde waarde is van de fondsmanagers.

Fondsinformatie
Fonds: BNP Paribas Netherlands Fund
ISIN-code: NL0006294084

Type belegging: Aandelenfonds.

Doelstelling: Het behalen van vermogensgroei en in mindere mate directe opbrengsten door hoofdzakelijk te beleggen in beursgenoteerde aandelen van Nederlandse ondernemingen genoteerd aan de effectenbeurs Euronext Amsterdam.

Toegevoegde waarde: Er is geen toegevoegde waarde ten opzichte van een directe belegging in de AEX index.

Verhandelbaarheid: Het fonds is genoteerd aan Euronext Amsterdam en is één keer per dag tegen NAV verhandelbaar met de bekende op- en afslag van 0,3% over de intrinsieke waarde.

Het rendement

De grafiek op de factsheet spreekt al voor zich. Het fonds vergelijkt zich met de AEX. Dat is terecht, gezien de samenstelling van de portefeuille, dat voornamelijk bestaat uit AEX aandelen als Unilever, ArcelorMittal en Royal Dutch Shell. Uit deze grafiek lijkt het alsof het fonds best aardig presteert ten opzichte van de AEX. Maar schijn bedriegt. Ook hier gaat het motto “knollen voor citroenen” weer op. De lijn die als benchmark wordt afgebeeld, is de AEX Gross Return Index, ofwel exclusief dividenden. Terwijl de benchmark van het fonds de AEX Total Return Index is, ofwel inclusief dividenden. Als de benchmark juist was afgebeeld, zou pas echt duidelijk worden hoe slecht dit fonds presteert. Uit het rendementsoverzicht op de volgende pagina wordt duidelijk dat dit fonds het afgelopen jaar, de afgelopen 3 jaar en de afgelopen 5 jaar (veel) slechter heeft gepresteerd dan de AEX.

Uit de financiële bijsluiter blijkt dat het fonds in de afgelopen 10 jaar slechts 2 keer de AEX index wist te verslaan. Eigenlijk is het een schande dat er kennelijk adviseurs zijn die dit soort fondsen nog adviseren of in ieder geval niet adviseren eruit te stappen. De fondsmanagers bieden geen enkele toegevoegde waarde. Dat blijkt ook wel uit de negatieve information ratio (-1,32) over de afgelopen 3 jaar die op de factsheet staat vermeld.

De kosten

De verlies- en winstrekening op pagina 4 uit het meest recente halfjaarverslag leert dat het fonds over een periode van 6 maanden in 2009 liefst 2,7 miljoen euro aan beheervergoeding opstrijkt. Waarvoor eigenlijk? Ik moet echt goed zoeken, maar zou het niet weten. Weggegooid geld dus.

Hetzelfde verslag over dezelfde periode leert dat de werkelijke kosten op basis van de inkomsten 3,5% bedragen, niet mis dus. De gerapporteerde jaarlijkse Total Expense Ratio (TER) over het boekjaar 2008/2009 bedroeg 1,56%. Men verwacht dit boekjaar een TER van 1,6%. In de financiële bijsluiter is duidelijk te lezen dat mutaties in de beleggingen van het fonds (transacties) ten koste gaan van het vermogen van het fonds. Hoe hoger de omloopsnelheid, hoe hoger deze kosten. Het fonds rapporteerde over het boekjaar 2008/2009 een omloopsnelheid van 73,9%. In de regel mag u nog een half procentje bij de TER optellen, waardoor de kosten kunnen uitkomen op ruim 2%. U mag zelf de conclusie trekken; met dit soort kosten en het beperkte speelveld van Nederlandse aandelen, is het onmogelijk om goede prestaties neer te zetten.

Veel beleggers zien de AEX index nog steeds als hun eigen benchmark, ondanks de slechte spreiding van deze index. Wilt u desondanks toch in de AEX beleggen, koop dan een tracker op de AEX, bijvoorbeeld van iShares of van de nieuwe aanbieder ThinkCapital. Dan bent u veel goedkoper uit en houdt u beduidend meer rendement over onder aan de streep.

[advertentie]

Beleggers betalen bij CoBeleggen de hele maand februari geen transactiekosten bij aan- en verkopen in trackers van ThinkCapital. Klik hier voor voor meer informatie.

[einde advertentie]

Leesbaarheid rapportages/website
De website van Fortis Investments is prima leesbaar en overzichtelijk samengesteld en bevat uitgebreide informatie over de diverse beleggingen.

Transparantie
Via de website van Fortis Investments is een actuele factsheet te downloaden, alsmede de jaarverslagen en de financiële bijsluiter. De laatste factsheet is van december. Daarin staan de voornaamste posities vermeld, net als de belangrijkste aan- en verkopen.

Rating en Risico’s
De portefeuille bestaat uit aandelen met het daarbij behorende risico. In de bijsluiter is te lezen dat het fonds effecten kan uitlenen tot 100% van de beleggingen.

Afweging

Pluspunten
-Geen

Minpunten
– Structurele underperformance t.o.v. de AEX.
– Relatief hoge kosten gezien de lage tracking error t.o.v. de AEX.
– Kans op beter rendement is hierdoor gering.

niet_doen1Conclusie: Wij zien geen enkele toegevoegde waarde in dit fonds en adviseren, indien u wilt beleggen in de AEX, de iShares AEX of ThinkCapital AEX tracker te kopen.

Ondergetekende heeft geen positie in dit fonds. De redactie heeft geen posities in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Patrick Bontje
Vermogensadviseur bij TOP Capital

Gratis e-mail alert van De Kritische Belegger

Wilt u op de hoogte blijven van de nieuwe productbeoordelingen? Meldt u zich dan aan voor de gratis e-mail alert service. Klik hier

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

5 reacties op “Beoordeling BNP Paribas Netherlands Fund”

  1. Avatar

    Hallo Patrick,

    Dus als ik het goed begrijp is het zeer verstandig als je tenminste enig gewin uit dit fonds wil halen maar beter over kunt stappen naar een ander beleggingsfonds!!

    Groetjes ron

  2. Patrick Bontje

    Beste Ron,

    Dank je wel voor je reactie. Ook als je verlies hebt op deze positie is het verstandig te verkopen, mits je er een betere (lees:goedkopere) variant voor terugkoopt dat, afhankelijk van de samenstelling van je portefeuille, op dezelfde manier belegt. Kijk eens naar de nieuwe index aanbieder Think Capital. Zij hebben een AEX tracker voor slechts 0,3% per jaar dat 1 op 1 de AEX volgt, waarbij het dividend per kwartaal, volgens de Nederlandse belastingwetgeving, wordt uitgekeerd. De kans is zeer groot dat je op langere termijn met deze tracker een beter resultaat behaalt dan met het door mij beoordeelde Netherlands fonds.

  3. Avatar

    Hallo Patrick,

    Ik heb 2 van die beleggingen afgesloten bij de geboorte van beide zoons 1 looptijd 10 jaar en 1 15 jaar heb destijds de 10000 gulden toen nog van mijn zilvervlootrekening van mijzelf als kind erin gestort bij ABN moet je dan permanent premie betalen per belegging waar dan kosten en aandelen bij worden gekocht er zat bij het afsluiten een verzekerd rendement aan gekoppeld waar je naar navraag gedaan te hebben uiteindelijk geen recht meer op hebt in die afgelopen 15 jaar is de boel helemaal in elkaar gezakt en er lijkt nu herstel verwelend is ook dat je in de grafiek maar altijd een periode van 5 jaar ziet dan lijkt het mee te vallen maar over 15 jaar is het veel triester.
    Wat ook opvalt is dat ze je als er echt een dip in zit bestoken met post om het af te kopen en verder hoor je nooit iets, al met al het vertrouwen in die banken. Is gezakt tot ver onder 0 er is een belang en dat is eigenbelang klanten dat interesseert ze niets

    Is het het handigste die aandelen te houden nu ze stijgen of wat is verstandig ik heb zelf het idee dat het iets van de lange termijn is en zie dat al dat eigenwijs wachten nu heel andere opbrengst laat zien dan in de periode dat ze mij steeds brieven stuurden het af te kopen.

    Kun jij grafiek vinden van dit fonds van de afgelopen 15!jaar?

    Groeten gerben

  4. Patrick Bontje

    Gerben, dank voor je reactie, ik sluit me aan bij de opmerking van Edwin. Waar het mij om gaat is dat dit soort fondsen dure oplossingen zijn om de AEX te volgen. Dan kun je beter in een indextracker beleggen. Ik vraag mij af of dit fonds uberhaupt nog bestaat. Banken zijn er heel goed in om slecht presterende fondsen onder het tapijt te schuiven. Ze worden dan opgeheven of samengevoegd. Dat gebeurt op grote schaal.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *