Na de inzinking van de markt in maart, investeren beleggers gestaag in beleggingsfondsen. Deskundigen zien hierin meer vertrouwen in de reddingsprogramma’s van centrale banken en overheden.
Alleen al voor september schat het fondsanalysebedrijf Morningstar de netto-aankopen van 21 miljard euro voor aandelenfondsen en ongeveer 8 miljard euro voor obligatieproducten. In totaal stoppen beleggers netto 29 miljard euro in de retailfondsen, die voornamelijk voor particuliere beleggers zijn bestemd. En dat ondanks bekende risico’s zoals de aanstaande Amerikaanse verkiezingen , Brexit , de economische neergang en de hernieuwde toename van virusinfecties .
“Strikt genomen is dit geen puzzel, maar een leereffect dat dit gedrag uitlokt”, legt Morningstar-analist Ali Masarwah uit, die de cijfers voor Handelsblatt opstelde.
De sleutel tot deze interpretatie ligt in de gebeurtenissen in maart. Vanwege de dreiging van een pandemie namen bijna alle regeringen maatregelen met het oog op sociale afstand, waardoor het ondernemerschap en daarmee de economie bijna tot stilstand kwam. De investeerders schakelden over in paniek . De aandelenkoersen stortten in, delen van de obligatiemarkten stopten gewoon met werken.
Op de fondsenmarkt onttrokken beleggers in Europa in één maand netto 253 miljard euro. Sindsdien is het hersteld , van april tot september in totaal 305 miljard euro aan nieuw kapitaal. Dus als je deze chaosmaand maart verbergt voor de datareeksen en de grafiek, krijg je een heel andere indruk: voor beleggers lijkt er nauwelijks iets te zijn gebeurd, omdat ze bijna constant investeren.
En volgens de interpretatie van de fondsanalist heeft dat te maken met het vertrouwen in de steunmaatregelen: de belangrijkste gebeurtenis in maart was volgens hem de marktinterventie door de centrale banken. De Amerikaanse centrale bank zorgde ervoor dat de handel in obligaties slechts korte tijd stilviel. De belangrijkste centrale bankiers ter wereld hebben reddingspakketten samengesteld van een voorheen ongekende omvang.
En als een extra speler op het gebied van economische spaarders verschenen overheden met hun zeer grote bestedingsprogramma’s. “Beleggers herinnerden zich eerdere problematische situaties – dus daarvan hebben ze lering getrokken “, zegt Masarwah, die de reactie van de beleggers interpreteert.
Snel herstellen na een crisis
De analist vertelt over de crises van de afgelopen jaren, die ook op de aandelenmarkten wogen – maar slechts van korte duur. Het was de verkiezing van Donald Trump vier jaar geleden, het Britse Brexit-besluit en de daling van de aandelen als gevolg van economische zorgen bijna twee jaar geleden. In alle gevallen herstelden de koersen zich snel na de tegenslagen, waarbij de centrale banken een belangrijke motor waren met hun lage rentebeleid en de overvloed aan geld.
Het patroon van tegenslagen op korte termijn en snel herstel herhaalde zich in maart. “Binnen enkele dagen werd de stemming positief”, herinnert Carsten Roemheld, marktstrateeg bij Fidelity International zich. Hij zegt ook: “Beleggers hebben gemerkt dat centrale banken en overheden er alles aan doen om de economie te ondersteunen.” In tegenstelling tot voorgaande jaren geven de centrale bankiers nu nog agressievere steun. Bovendien zijn sommige regeringen, zoals de Duitse, overgeschakeld op een offensief uitgavenbeleid.
Start met Automatisch Beleggen
420 miljard euro aan beheerd vermogen: geen belegging is zo populair bij beleggers als fondsen met een wereldwijd gespreide aandelenportefeuille. Maar wie presteert het beste ?
Het heet dat actieve fondsbeheerders het best tot hun recht komen in volatiele tijden. Dan pas kunnen ze hun meerwaarde bewijzen !
Bijna geen enkel fonds presteert op de lange termijn beter dan de markt - dat is algemeen bekend.