Beste Bezoekers,
Het gaat goed met De Kritische Belegger. Het aantal bezoekers neemt snel toe en we kunnen ons verheugen in vele duizenden bezoekers per maand. Ook nemen steeds meer beleggers deel aan ons forum. Wellicht heeft u ook interesse om mee te doen. Het loont absoluut de moeite om u aan te melden en vooral om er meteen ook interactief aan deel te nemen zodat onze community gestaag blijft groeien met de nodige kennis en ervaring. Registreren kan via [LINK- klik hier].
Ook willen steeds meer professionele partijen voor ons schrijven. Wij zijn zeer vereerd om u mee te delen dat Franke Burink van Castanje Vermogensbeheer periodiek een column zal aanleveren.
Castanje is een vermogensbeheerder pur-sang. Geen bank, onafhankelijk en
alleen in dienst van de klant. Zij streven naar een goed beleggingsresultaat en zijn bijzonder risicobewust als het gaat om het selecteren van de beleggingen.
Franke studeerde macro- economie aan de VU in Amsterdam en is werkzaam geweest op het economisch bureau van de ABN en ABN AMRO Bank. Hij heeft gepubliceerd over rente- en valutabewegingen en het monetaire beleid in de OECD-landen.
Een overzicht van onze columnisten is te vinden op: https://www.dekritischebelegger.nl/over-de-site/wie-is-wie/
Hieronder volgt de eerste column van Franke.
Met vriendelijke groet,
Satilmis Ersintepe
Beleggers: vergeet de politiek!
De vleugelslag van een vlinder kan luchtlagen in beweging zetten met uiteindelijk grote gevolgen. Een belegger moet dan ook met alles rekening houden. Nu is “alles” wel een beetje veel, dus we moeten streng schrappen in wat minder belangrijk is. Wat mij betreft kan in de eerste plaats de politiek uit het lijstje van belangrijke aandachtsgebieden verdwijnen.
Ik heb niet veel met politiek. De plaatselijke politiek in mijn woonplaats interesseert me niets, hoewel ik laatst voor het eerst bij een informatiebijeenkomst van de gemeente ben geweest over de renovatie van de weg die langs mijn huis liep. Ik liep er verloren rond.
Als belegger volg ik ook de politiek in Den Haag nauwelijks. Er was een tijd dat ik op de derde dinsdag van september de Troonrede en de miljoenennota nauwkeurig doornam om te zien welke effecten zij op de economie zouden kunnen hebben. Ik ben daarmee gestopt, want ik geloof niet meer dat het uiteindelijk veel invloed op de beurskoersen – lees: de AEX – zal hebben. “Als Duitsland niest, wordt Nederland verkouden”, was vroeger het gezegde. Met de verdergaande Europese eenwording is de invloed van het buitenland op onze economie alleen maar groter geworden en is de impact van Haagse beleidsmaatregelen navenant kleiner geworden. Bovendien zijn onze beursgenoteerde bedrijven bijna allemaal multinationals die een groot deel van hun omzet en winst uit het buitenland halen. Natuurlijk zijn er incidenteel wel uitzonderingen met grote gevolgen voor een individueel bedrijf (OPG/Mediq in het verleden), maar in het algemeen voeren onze kabinetten een ondernemingsvriendelijk beleid (nu niet meteen met Den Uyl komen aanzetten).
Op 9 juni zijn er verkiezingen. Zou dat dit keer verschil kunnen uitmaken? Volgens een peiling van Intomart GfK en BNR Nieuwsradio onder 200 ondernemers zouden zij het beste af zijn met Job Cohen als minister-president (34%). Op respectabele afstand van de beoogd PvdA-voorman volgen Rutte (22%), Pechtold (14%) en Balkenende (12%), terwijl Wilders nauwelijks steun krijgt van de ondernemers. Ik denk dat het image van de betrokken politicus een rol speelt, maar vooral de voorspelbaarheid van het te verwachten beleid. In dat opzicht is Wilders natuurlijk een onbeschreven blad, die zich weinig uitlaat over economische kwesties.
Uiteindelijk zal een coalitieregering worden gevormd, die zich vooral met bezuinigen moet bezighouden en kool en geit zal willen sparen. Kortom, het zal niet meer dan een rimpeling op de beurzen geven. Het grootste gevaar is natuurlijk een absolute meerderheid voor één partij, die dan met de economie gaat experimenteren.
Door geen tijd te besteden aan het Haagse geneuzel maakt de belegger in zijn geest ruimte vrij, die kan worden benut aan het volgen van zaken die veel directer de beurzen beïnvloeden. De maandelijkse werkgelegenheidscijfers in de V.S. bijvoorbeeld, die in de stortvloed van cijfers nu de meeste aandacht krijgen, of de toelichtingen op de Fed-besluiten en de cijfers over de huizenverkopen. Een belegger mag dus rustig kijken naar Pauw en Witteman, maar dan alleen voor de ontspanning!
Franke Burink
Castanje Vermogensbeheer