Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Winst pakken op ING?

In mijn column van 24 december 2009 stelde ik voor de winst van 21 % op Mittal te pakken en het aandeel ING met een optie constructie te kopen. Ik stelde voor het aandeel ING te kopen en een strangle te verkopen. Wij tuigden de volgende constructie op:

Koop aandeel ING 6,88
Verkoop call ING dec 2013 strike € 7,68 2,25 –
Verkoop put ING dec 2013 strike € 6,14 1,85 –
Investering € 2,78

Op dit moment noteert ING € 7,37, oftewel een stijging in het aandeel van ruim 7 %. De opties noteren 2,10 en 1,45. Als we de gehele constructie sluiten dan levert dit dus 7,37 – 2,10 (call) – 1,45 (put) = € 3,82. Op onze investering is dat exclusief transactiekosten een winst van € 1,04, oftewel een winst van ruim 37 % in 3 maanden.

37 % winst pakken?

De grote vraag is natuurlijk of we er verstandig aan doen om deze winst van 37 % te verzilveren. Mocht u tevreden zijn met een rendement van 37 % in drie maanden, dan hoeft u eigenlijk onderstaande niet te lezen. En wellicht heeft u hiermee nog gelijk ook. Immers, van winst nemen is nog nooit iemand armer geworden.

Maar misschien is het toch aardig om te kijken of er nog andere mogelijkheden zijn.

Put sluiten

Om het risico van bovenstaande constructie te verminderen en om alvast een beetje winst te pakken, kunt u besluiten alleen de put terug te kopen. U houdt dus het aandeel met de geschreven call over. De put kost 1,45 en heeft ons eind december 2009 € 1,85 opgeleverd. Een winst van € 0,40.

Vanwege de geschreven call moeten we wellicht de aandelen verkopen op € 7,68. Zolang er nog verwachtingswaarde in de call zit zal dat voorlopig echter nog niet gebeuren. In totaal kunnen we 7,68 – (6,88 – 2,25) = € 3,05 verdienen. Op dit moment staat het aandeel met de geschreven call op een winst van € 0,64. Samen met de nu veilig gestelde putwinst kunnen we in totaal dus maximaal € 3,45 verdienen. Op de oorspronkelijke investering van € 2,78 is dat 124 %. Om dit te bereiken moet het aandeel ING stijgen van € 7,37 naar € 7,68.

Niks doen

U kunt natuurlijk ook besluiten om de positie in stand te houden. Dit zal waarschijnlijk afhangen van de vraag hoeveel we nog kunnen verdienen. Toen we de positie in december 2009 optuigden konden we maximaal 7,68 – 2,78 = € 4,9 verdienen. Vanaf de huidige niveaus kunnen we nog maximaal 7,68 – 3,82 = € 3,86 verdienen. Op onze oorspronkelijke investering is dat altijd een rendement van 139 %.

Conclusie

Afhankelijk van uw risicoprofiel kunt u besluiten de positie te sluiten. U realiseert dan een winst van € 1,04, oftewel 37 % in 3 maanden. Laat u de positie intact dan kunt u maximaal vanaf de huidige niveaus nog een extra winst behalen van € 3,86. Een tussenweg is winst pakken op de geschreven put en het aandeel met de geschreven call te laten staan. Persoonlijk laat ik de gehele constructie intact.

drs Richard H.J. de Jong RBA is adjunct directeur vermogensbeheer bij Van Lieshout & Partners N.V. Privé heeft hij positie in ING. Voor zijn cliënten heeft hij een positie in ING.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

3 reacties op “Winst pakken op ING?”

 1. Avatar

  verbaas me over shell. stijgt smorgens en gaat weer omlaag.
  alleen goed nieuws ,zeker dadelijk ivm vakantie en hogere olieprijzen
  wat is er aan de hand?

 2. Avatar

  Prima om ook tijdens de looptijd iets over de voorgestelde opties te vertellen. Ik heb het optievoorstel ING opgevolgd.
  Probeer al een aantal jaren het begrip opties in de vingers te krijgen maar kan alleen maar een uitgewerkt voorstel zoals hierboven met moeite volgen. Ik heb er kennelijk geen aanleg voor!

 3. Richard de Jong
  Richard de Jong

  Geachte heer Wouters,

  Opties kunnen inderdaad soms verwarrend over komen. Mocht u er behoefte aan hebben, dan kan ik u wat presentaties over opties mailen die ik de afgelopen jaren heb gehouden.

  U kunt mij bereiken via: rjon@lieshout-partners.nl

  Met vriendelijke groet,

  Richard de Jong

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *