Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Beleggers letten niet op kosten

Eén van de missies van De Kritische Belegger is het geven van tips over het vermijden van onnodige kosten. Beleggers blijken in de praktijk teveel te betalen aan beleggingskosten, zoals transactiekosten en bewaarloon. Uit recent onderzoek van BrokerTarieven.nl blijkt dat er 500 euro onnodig uit de kas van beleggers verdwijnt.

Als je maar rendement haalt

De analyse onder 6210 beleggers toont aan dat particuliere beleggers gemiddeld € 1.478,- kwijt zijn aan zichtbare beleggingskosten. Wij hebben meerdere malen benadrukt dat kosten zeer belangrijk zijn voor het rendement. Onze columnist Jan de Vries heeft daar in een uitgebreid artikel op gewezen. Hij stelt dat “asset allocatie de belangrijkste keuze is die het uiteindelijke brutorendement bepaalt voor een belegger. Het uiteindelijke nettorendement wordt bepaald door het kostenniveau binnen de beleggingsportefeuille.”

Sommige particulieren stellen: “De kosten maken niets uit, als je maar rendement haalt”.  Daarbij wordt ten eerste vergeten dat kosten onderdeel uitmaken van je netto-rendement. Belangrijker is het gegeven dat een belegger de kosten zelf in de hand kan houden terwijl het toekomstig rendement onzeker is. Het rendement is weer afhankelijk van de mate waarin u risico’s neemt. Als de beleggingskosten relatief hoog zijn moet u meer risico nemen om hetzelfde rendement te maken.  Ook bij een bedrijf gelden dezelfde processen. Als de kosten hoog zijn moet meer omzet gemaakt worden om hetzelfde resultaat te boeken.

Cobeleggen

Het onderzoek stelt dat de gemiddelde particuliere belegger 1478 euro aan beleggingskosten, zoals transactiekosten en bewaarloon betaalt. Beleggers zouden hier gemiddeld 498 euro op kunnen besparen, indien men zou handelen bij de voor hen goedkoopste broker. Echter, slechts 4% van de beleggers heeft op dit moment die keuze gemaakt.

Wij werken samen met Cobeleggen en staan sympathiek tegenover instellingen die de kosten van beleggers kunnen verlagen. Met het platform van Cobeleggen kunt u enorm goedkoop beleggen. Het is vooral geschikt voor de rustige belegger die niet dagelijks handelt. Co is een Beleggers Coöperatie waar leden samen meer individueel vermogen opbouwen tegen kosten die tot 90% lager zijn dan bij banken en zelfs Binck.

Klik hier om naar de site van Cobeleggen te gaan.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *