Rendement met Royal Dutch (93%)

In mijn column van 22 maart jongstleden behandelde ik een optieconstructie op Koninklijke Olie. Zoals ik al vaker heb geschreven, wordt het rendement niet alleen bepaald door het aankoopmoment maar ook zeker door het verkoopmoment. Nu maak ik hierbij wel onderscheid tussen kernwaarden in mijn portefeuille (waar ik dus in principe voor langere tijd in beleg) en aandelen en opties die ik meer inzet voor ritjes.

Driepoot Koninklijke Olie

Zoals gezegd stelde ik een half jaar geleden een optieconstructie op RD voor. RD staat trouwens voor de opties op Royal Dutch. Vanwege de lage waardering en de goede vooruitzichten stelde ik een vrij agressieve constructie voor. Wij tuigden de volgende combinatie op:

Koop call RD december 2011 18 3,70
Verkoop put RD december 2011 18 1,50
Verkoop call december 2011 25 0,60

Per saldo kostte de constructie dus € 1,60. De eerste twee opties vormen samen het synthetisch aandeel en de call schreven we om de investering te verlagen.

Winst nemen ?

Sinds mijn column in maart is het aandeel gestegen van € 21,35 naar € 22,70. Tevens is er voor circa € 0,50 aan dividend uitgekeerd. Zou u alleen het aandeel hebben gekocht, dan had u een winst gemaakt van 8,7 %. Maar laten we nu eens kijken wat bovenstaande driepoot heeft opgeleverd. Het synthetische aandeel noteert op dit moment 4,9 – 0,95 = € 3,95. De geschreven call noteert € 0,85. Per saldo is onze oorspronkelijke investering nu dus € 3,10 waard. In een half jaar tijd een rendement van ruim 93 %. Een heel groot verschil met alleen de aandelen.

Hoewel ik van mening ben, dat het aandeel de komende maanden nog best eens verder kan stijgen, besluit ik toch winst te nemen op de driepoot. Met een rendement van 93 % moet je misschien ook niet zo moeilijk doen. Maar net zo belangrijk is dat ik dit soort constructies (driepoten en synthetische aandelen) als extraatje beschouw. Ik hoef dus niet het maximale rendement en ga met deze extraatjes eerder voor het korte rendement. Voor de goede orde, de aandelen Koninklijke Olie beschouw ik als een kernwaarde in mijn portefeuilles en die houd ik dus vooralsnog gewoon aan.

Hoe te handelen ?

Mocht u mijn adviezen opvolgen, dan moet u nu dus de constructie sluiten. Veel lezers van mijn columns hebben aangegeven dat zij dit soort driepoten vaak niet in 1 transactie kunnen handelen. Mocht dat het geval zijn, dan raad ik u aan eerst de verkochte put te sluiten en daarna de callspread. Zou u eerst het synthetische aandelen verkopen, dan bestaat er een gevaar dat u de geschreven call niet tegen de gewenste prijs kunt kopen. Omdat u dan het onderliggende (synthetische) aandeel niet meer in bezit heeft, loopt u een groot risico.

Uiteraard zijn bovengenoemde rendementen exclusief transactiekosten. Maar zelfs als uw bank zeer hoge kosten berekent, dan zult u vast een mooi rendement hebben behaald met deze Koninklijke driepoot.

drs Richard H.J. de Jong RBA is adjunct directeur vermogensbeheer bij Van Lieshout & Partners N.V.. Privé heeft hij positie in RD. Voor zijn cliënten heeft hij een positie in RD. De redactie van De Kritische Belegger heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Gratis nieuwsalert

Wilt u ook profiteren van deze tips en op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen die op De Kritische Belegger verschijnen? Meldt u zich dan aan voor onze gratis nieuwsalerts. Daarmee blijft u op de hoogte wanneer er een nieuw artikel is gepubliceerd. De alerts zijn toegesneden op uw interesse gebied. Klik hier om u aan te melden als u dat nog niet heeft gedaan.

2 gedachten over “Rendement met Royal Dutch (93%)”

 1. Heer de Jong,

  Mooi.
  U schrijft: In een half jaar tijd een rendement van ruim 93 %.
  Zet er in het vervolg BRUTO bij. Dit soort optieconstructies doe je natuurlijk niet met 1 contract want dan vliegt het rendement naar beneden. Maar vanaf 3 contracten per poot kom je op ongeveer 83 % rendement even afhankelijk van je broker. Maar zet dat er dan wel bij, dan is het nog steeds een prima rendement. 🙂
  Ik zie uit naar de volgende constructie.
  Met vriendelijke groet,
  Cash

 2. Geachte heer/mevrouw Cash

  Ik schrijf inderdaad over bruto rendementen. Vandaar mijn laatste zin: “Uiteraard zijn bovengenoemde rendementen exclusief transactiekosten. Maar zelfs als uw bank zeer hoge kosten berekent, dan zult u vast een mooi rendement hebben behaald met deze Koninklijke driepoot.”

  Mvg,

  Richard de Jong

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.