Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Belegger niet welkom

Banken en vermogensbeheerders wijzen kleinere beleggers steeds vaker de deur. Dat is jammer, want vooral deze groep heeft behoefte aan begeleiding.

Met dank aan internet en de opkomst van online brokers als Binck en Alex zijn veel particuliere beleggers de afgelopen jaren zelfstandig gaan beleggen. Maar ook de teleurstellende resultaten en hoge kosten van banken en vermogensbeheerders spelen daarbij ongetwijfeld een rol. In plaats van zich om uw zuurverdiende spaarcenten te bekommeren, hebben zij vooral oog voor het optimaliseren van hun eigen winst. Daardoor worden klanten veelal opgezadeld met te dure beleggingsfondsen en onnodig hoge transactiekosten.

Niet welkom

En als dit voor beleggers nog niet voldoende reden is om zelf te gaan beleggen, dan worden zij wel gedwongen door hun bank. Zo zijn nieuwe klanten met een vermogen van minder dan € 250.000 vaak niet langer welkom. Omdat kleine klanten de bank te veel aandacht en dus geld kosten, gaat zij zich vooral richten op de zeer vermogende groep die minimaal een miljoen te beleggen heeft. Bestaande kleine klanten worden afgescheept met een online pakket, waarbij de klant zelf veel beleggingsbeslissingen zal moeten nemen.

De meeste banken hebben laten weten dat de groep kleinere beleggers niet meer in aanmerking komt voor persoonlijk advies. Daarmee laten de grootbanken ruwweg 1,5 miljoen particuliere beleggers met een belegbaar vermogen van € 50.000 – € 250.000 aan hun lot over. Nu vermogensbeheerders en banken straks geen vergoeding meer mogen ontvangen voor het verkopen van beleggingsfondsen, de zogeheten ‘kickback’, valt voor hen een belangrijke inkomstenbron weg en is de kans groot dat de dienstverlening aan kleinere beleggers nog verder wordt uitgehold.

Zelf beleggen

Een kwalijke zaak, want juist deze groep heeft behoefte aan begeleiding. Als zij al zin hebben om zich met beleggen bezig te houden, ontbreekt het hun vaak aan tijd en kennis. En zonder kennis van de financiële markten gaan beleggen is hetzelfde als rijden zonder rijbewijs: dat vraagt om brokken. Bovendien blijkt uit onderzoek dat particuliere beleggers zich te veel laten leiden door hun emoties met als gevolg dat de rendementen ondermaats zijn.

Een studie van de Universiteit van Maastricht onder 70.000 klanten van Alex wees bijvoorbeeld uit dat zij tussen januari 2000 en maart 2006 een nettoverlies leden van gemiddeld 1,76% per maand. Dat was een stuk slechter dan de markt als geheel, die over deze periode een negatief rendement boekte van 0,28% per maand. Volgens de onderzoekers werd er over het algemeen te veel gehandeld, waardoor de transactiekosten relatief zwaar drukten op het rendement. Daarnaast kwam een voorkeur voor opties hen duur te staan.

Het onderzoek maakt duidelijk dat zelf beleggen niet voor iedereen een verstandige keuze is. Gelukkig zijn er de afgelopen jaren ook gespecialiseerde partijen opgestaan met eenvoudige, goedkope vermogensbeheerconcepten. Door bijvoorbeeld gebruik te maken van Trackers kan tegen relatief lage kosten een goed gespreide beleggingsportefeuille worden opgebouwd. Trackers zijn vaak een veel beter alternatief voor dure actief beheerde beleggingsfondsen, waarvan het merendeel toch de index niet weet te verslaan.

Drs. Jochem Baalmann
http://www.indexus.nl/

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *