ESG is erg populair in Europa. Steeds meer euro’s vloeien die hoek in, ook als het gaat om passieve beleggingsfondsen. De instroom is zo groot dat een aantal fondsmanagers van ETF’s hebben besloten hebben om hun fonds op de ESG-leest te schoeien.
Daar is niet iedere vermogensbeheerder erg gelukkig mee. Ze voelen zich overdonderd en voor het blok gezet. Hen wordt niets gevraagd en alleen maar meegedeeld.
Een tweede bezwaar is dat de vermogensbeheerders soms helemaal niet te spreken zijn over de koerswijziging. De beleggingsdoelstelling van de vermogensbeheerder kan immers een heel andere zijn dan die van het heringerichte fonds. Sommige vermogensbeheerders denken bijvoorbeeld een slaatje te kunnen slaan door niet mee te gaan met de ‘ESG gekte’ en in plaats daarvan bijvoorbeeld zwaar in fossiel te gaan of te blijven.
Het is dus allemaal een kwestie van heldere communicatie! Of toch niet?! Er bestaat niet zoiets als een aandeelhoudersregister voor ETF’s. Fondsbeheerders weten zodoende niet wie hun aandeelhouders zijn en dat maakt een effectieve communicatie moeizaam. ‘Ongelukjes’ zijn derhalve niet te vermijden, laat staan een diepgaand verschil in opvattingen.
Start met Automatisch Beleggen
De tuimeling van Facebook kan weleens exemplarisch blijken voor de markt. Veel techbedrijven zijn overgewaardeerd. De komende rentestijging maakt hier een einde aan. Pas op, dat gaat niet zonder au!
De markten zijn bijna volledig hersteld maar iedereen heeft het over de beurscrash in het najaar van 2020. Komt die er ook echt ? Wordt het erger dan voorheen?
Het Metaverse heb je al van gehoord, maar hoe haal je hier jouw voordeel uit. Bij deze 5 aandelen die gaan profiteren van het Metaverse.
De oorlog in Oekraïne maakt dat veel beleggers op zoek gaan naar veilige oorden. Latijns Amerika lijkt zo'n veilig oord. Het subcontinent kan ook nog eens profiteren van degevolgen van de oorlog in Eu...