Het coronavirus hakt erin. Grote delen van de economie liggen hulpeloos op hun rug. Het antwoord van de beleidsmakers is eveneens ongekend. Er is een monetair en fiscaal beleid opgetuigd dat zijn weerga niet kent in de geschiedenis.
Beleggers hebben enthousiast gereageerd en aandelenkoersen opgepompt. Die reactie lijkt overdreven, want de weg naar normalisatie lijkt heel lang.
Hoezo normalisatie? Schuldenlasten zullen de hoogste zijn sinds WOII, maar gelukkig is de rente laag.
Veel bedrijven worden echter tweemaal in amper een decennium zwaar getroffen. Ze zullen voorzichtiger worden en meer sparen. Dat betekent een lagere groei en een lage rente.
Overheden zullen vooral de belasting voor bedrijven gaan verhogen. De burger draagt nog de littekens van het bezuinigingsbeleid sinds de financiële crisis. De bedrijven zelf gaan kritischer kijken naar hun supply chains. De combinatie betekent lagere marges.
Beleggers zullen zich vooral op echte groeiers richten en op bedrijven die in staat zijn een gegarandeerd dividend uit te keren. Ook zullen beleggers meer oog krijgen voor een mogelijke gezonde balans van bedrijven.
Zowel in de VS als in Europa betekent dat waarschijnlijk een sterke voorkeur voor techbedrijven.
Start met Automatisch Beleggen
Ons handelssysteem heeft fors geprofiteerd van de daling van de Duitse beursgraadmeter DAX. We sloten gisteren de positie met een winst van 1051 punten.
In de dagelijkse drukte op de beurs speelt emotie een grote rol. Het gedrag van elke belegger wordt bepaald door tal van psychologische factoren.
De consument kon altijd kiezen uit overvloed. Die tijd lijkt voorbij en dat heeft ook consequenties voor innovatie
De tuimeling van Facebook kan weleens exemplarisch blijken voor de markt. Veel techbedrijven zijn overgewaardeerd. De komende rentestijging maakt hier een einde aan. Pas op, dat gaat niet zonder au!