Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Beleggen in kwaliteitsbedrijven

Warren Buffett mag dan misschien bekend staan als value belegger, maar de kwaliteit van het businessmodel van zijn bedrijven is minstens zo belangrijk. In dit artikel lees je wat quality bedrijven zijn, waarom deze bedrijven beter presteren in neergaande markten en waar je op moet letten bij het beleggen in quality aandelen.

Wat is quality-beleggen?

Quality-beleggen is beleggen in aandelen van bedrijven met een hoge winstmarge, stabiele, groeiende winst en lage schulden. Deze bedrijven hebben vaak een sterk merk en een unieke toegevoegde waarde waardoor ze hogere winstmarges kunnen realiseren. Voorbeelden van dergelijke bedrijven zijn Coca-Cola, Alphabet (de nieuwe naam voor Google) en in Nederland hebben we Unilever en ASML.

Waarom dalen quality-aandelen minder in neergaande markten?

Quality aandelen hebben zoals aangegeven een hoge winstmarge en een stabiele winst. Wanneer de economische omstandigheden even minder zijn, moeten quality bedrijven natuurlijk ook inleveren. Maar quality aandelen met een winstmarge van 20% blijven wel winstgevend bij een daling van de marge met 10% terwijl een bedrijf met een marge van 5% veel minder ruimte heeft om de prijzen te verlagen. Ook de lage schuldenratio is dan belangrijk. Het betalen van rente en aflossing leidt niet tot liquiditeitsproblemen. In tijden van stress switchen beleggers naar quality aandelen, in de verwachting dat deze de crisis wel zullen doorstaan. Daardoor presteren quality aandelen bij dalende beurzen beter dan gemiddeld. Onlangs werd dit geïllustreerd op de dag dat de Britten voor Brexit stemden. Wereldwijd gingen de beurzen met soms wel meer dan 5% omlaag. Quality aandelen presteerden positief op die dag.

Is er dan geen keerzijde? Je zou zeggen dat iedereen het liefste belegt in bedrijven met hoge winsten en lage schulden, die ook nog eens minder dalen in moeilijke markten. Daar ligt precies het potentiele nadeel. Omdat beleggers een voorkeur hebben voor de quality karakteristieken zijn de aandelen van quality bedrijven duurder gewaardeerd. In periodes waarin we minder aandacht hebben voor de risicokant van beleggen, zijn beleggers eerder geneigd om value aandelen of groei aandelen te kopen. Deze aandelen hebben vanuit het inlopen van de lage waardering of de snelle groei van omzet en winst een hogere rendementspotentie met bijbehorend risico.

Moet je nu beleggen in quality aandelen?

De afgelopen jaren hebben quality aandelen goed gepresteerd. Het zal niemand verbazen dat quality bedrijven rond de financiële crisis beter presteerden dan de brede index. De vlucht naar veiligheid zorgde voor extra vraag naar aandelen quality karakteristieken zoals een lage schuldratio. De daling van quality aandelen was ongeveer 30% minder groot dan de brede index. In de laatste jaren presteerden quality aandelen ook beter dan gemiddelde aandelen. In 2014 +3,99%, 2015 +5,11% en in 2016 tot 25 augustus +0,63%.  Dit heeft te maken met de lage rente. Omdat de rente laag is, zijn vermogenden op zoek naar beter renderende alternatieven. Ze kiezen dan in eerste instantie voor beleggingen met een lager dan gemiddeld risico. Quality aandelen zijn hier een voorbeeld van.

Door de goede rendementen is de waardering van quality aandelen hoger geworden. Waardering wordt uitgedrukt in koers/winst verhouding en koers/boekwaarde van de bezittingen op de balans. De koers/winst verhouding van de iShares Edge MSCI World Quality Factor UCITS ETF bedraagt met 19,02 iets meer dan de 18,17 voor de iShares Core MSCI World UCITS ETF. De Koers/boekwaarde verhouding is met 3,73 voor de quality aandelen substantieel hoger dan die van de brede index: 2,16. De hogere waardering kan op termijn een risico vormen.

Care IS vermogensbeheer heeft de iShares Edge MSCI World Quality Factor UCITS ETF opgenomen in de portefeuilles van haar klanten. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten.

Loege Schilder
Care IS vermogensbeheer  

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *