Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Beleggen in kunst: de volgende groeimotor ?

In elke financiële portefeuille spelen twee tegenstrijdige doelen: groeipotentieel en veiligheid.

Aan de ene kant wilt u snelgroeiende activa zoals aandelen om de portefeuille zowel op korte als lange termijn te laten toenemen. Aan de andere kant wilt u echter tegelijkertijd die sterk groeiende activa afdekken met “veiligere” posities zoals obligaties en zelfs contanten.

Het draait allemaal om het organiseren van uw beleggingen als onderdeel van een groter geheel in plaats van stukjes. Het gaat om het structureren van uw portfolio op een manier die de beste kans biedt om uw doelen te bereiken binnen uw aanvaardbare risiconiveau. En het gaat om het vinden van een balans die voor u als belegger werkt.

Dit is allemaal bijzonder belangrijk in tijden van economische onzekerheid. Hoewel het onmogelijk is om precies te voorspellen wat er in de toekomst zal gebeuren, is het duidelijk dat op dit moment het verhaal van de markt er een van onzekerheid is.

Zo ontdekte een Wall Street Journal-enquête begin 2019 dat de verwachting van een recessie in de komende 12 maanden op het hoogste niveau was in zeven jaar, waarbij 25% van de ondervraagde economen een stagnatie voorspelde.

Maar dat veranderde in de lente, toen het Internationaal Monetair Fonds in april 2019 verklaarde dat deze vrees voor een recessie overdreven was en de wereldeconomie waarschijnlijk langer zal groeien tot 2020.

Voor investeerders bewijst dit allemaal dat we nog steeds niet weten wat we niet weten.

Opkomst van de alts

Dit maakt het ook een goed moment om naar alternatieve beleggingen te kijken, zoals private-equityfondsen, grondstoffen, hedgefondsen, verzamelobjecten en meer.

Deze activaklassen zijn doorgaans niet gecorreleerd aan de bredere markten, wat betekent dat ze worden beschermd tegen de wilde schommelingen van de aandelenmarkt en beter in staat zijn om een ​​positief rendement te behalen in geval van een recessie.

De waarheid is dat in de afgelopen 20 jaar alternatieve beleggingen beter hebben gepresteerd dan traditionelere activaklassen zoals aandelen en obligaties. Sinds 1999 heeft een alternatieve portefeuille iets hogere rendementen op lange termijn gegenereerd dan aandelen, vastrentende waarden of een traditionele 60% / 40% verdeling van de twee, aldus Invesco. Tegelijkertijd waren alternatieven veel minder riskant dan de andere opties.

Om deze reden worden alternatieve investeringen steeds belangrijker als hulpmiddelen voor dagelijkse beleggers om hun beleggingsrendement te laten groeien en tegelijkertijd hun portefeuilles te beschermen.

En deze activa kunnen behoorlijk krachtig zijn. De universiteit van Yale heeft in de jaren tachtig een groot deel van haar kapitaal aan alternatieve investeringen toegezegd en heeft tot nu toe resultaten gezien die de industrie overtroffen. In 2014 bedroeg het rendement van Yale bijvoorbeeld meer dan 20%.

Kunst, het ultieme alternatieve bezit

Hoe zit het met kunst?

Feit is dat kunst de ultieme alternatieve investering is, omdat het helemaal niet gecorreleerd is met de openbare markten en in de afgelopen decennia consistent positief rendement heeft opgeleverd. Dit geldt zelfs tijdens recessies. Terwijl de S & P in 2018 5,1% daalde, keerde de kunstmarkt 10,6% terug en werd het in de Wall Street Journal ‘de beste investering van 2018’ genoemd.

In sommige opzichten is het kopen van een kunstwerk vergelijkbaar met het kopen van aandelen in een bedrijf, waar blue chip-artiesten en bedrijven twee belangrijke eigenschappen delen: hoogwaardige en gegarandeerde liquiditeit. Maar er is een duidelijk verschil in prestaties.

In vergelijking met de ArtPrice100, een index die de afgelopen 18 jaar de belangrijkste artiesten op de veiling in overweging neemt, met de S & P 500, heeft de kunstkant zelfs met een verbazingwekkende 250% de markt overtroffen!

Denk na over wat er in die tijd is gebeurd. De dot-com-zeepbel, de tragedie van 9/11 en de impact op de markt, de financiële crisis van 2008 … kunst heeft het allemaal als een groeiend bezit doorstaan.

Waarom?

Gedeeltelijk komt dit door een aanbod dat nooit aan de vraag zal voldoen. Zogenaamde “investment grade” -kunst, die prijskaartjes van zes tot acht cijfers draagt ​​en een diepe verzamelbasis heeft, is zeer voorspelbaar – de kunstenaars in deze categorie zijn vaak bekende namen, trekken een breed scala aan verzamelaars aan, en meestal hebben een trackrecord van het behalen van hoge, zo niet recordbrekende, veilingsverkopen.

En ze maken er niets meer van. Da Vinci en Picasso produceren al een tijdje geen nieuw werk en dat zal nooit meer gebeuren. Dat feit helpt alleen maar om vraag en prijzen verder op te drijven.

Kunst is misschien niet de eerste beleggingscategorie die de meeste beleggers bij het overwegen van alts bedenken, maar het is misschien wel de meest betrouwbare en lucratieve op lange termijn.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *