DAX heeft een kater

Om 14.30 uur verschijnt het arbeidsmarktrapport in de VS. In het algemeen wordt een groei van de werkgelegenheid van 164.000 banen verwacht na 75.000 in de voorgaande maand. Het werkloosheidscijfer zal naar schatting op 3,6 procent blijven.

Als de officiële arbeidsmarktgegevens boven verwachting uitkomen, kan dit de koersen onder druk zetten. Aan de andere kant zouden gegevens die consistent zijn met of iets lager zijn dan schattingen spreken voor aandelenaankopen.

Alles al ingeprijsd

Dat klinkt in eerste instantie paradoxaal. Maar de connectie is vrij eenvoudig: als het arbeidsmarktrapport beter blijkt te zijn dan verwacht, zou dat de alomtegenwoordige fantasieën voor rentevermindering in de war sturen.

Volgens de Fed Watch Tool van de CME Group ligt de marktverwachting voor een renteverlaging nu op 100 procent. 69,3 procent verwacht dat de huidige rente met 25 basispunten zal dalen van 2,50 naar 2,25 procent. 30,7 procent verwacht zelfs een renteverlaging van 50 basispunten.

In de aanloop naar de publicatie van het arbeidsmarktrapport zijn beleggers terughoudendheid. De DAX is na een start, bijna op het niveau van de vorige dag, snel in een negatief gebied beland. Aan de top verliezen de 30 Duitse standaardwaarden een gematigde 0,3 procent tot 12,591 punten voor de middag.

Vanuit het perspectief van de stieren staat het nu op het punt om het teken van 12.620 punten te heroveren op slotbasis. Een slotkoers lager dan de high van maandag zou de deur openen naar winstnemingen. Aan de andere kant zou de Dax nieuw potentieel krijgen door een toename van het jaarlijkse hoog (12.656 punten).

Negatieve impulsen voor de Duitse leidende index komen inmiddels van de economische kant.

Duitse industrie met ineenstorting van orders

De Duitse industrie kende in mei een inzinking. Er waren 2,2 procent minder bestellingen dan in de voorgaande maand, zei het Federale Bureau voor de Statistiek op vrijdag in Wiesbaden. Economen hadden slechts een lichte daling van 0,1 procent verwacht.

De sector bevindt zich in een recessie, zelfs als het zijn achteruitgang als laatste kon vertragen. Volgens deskundigen veroorzaakt de sector wereldwijde handelsconflicten, de trage auto-industrie en aanhoudende onzekerheid in politiek en bedrijfsleven.

Voorzichtige beleggers

Ook op Wall Street zijn beleggers voorzichtig. Amerikaanse futures zijn naar beneden. De futures van de leidende index Dow Jones verliest momenteel 0,1 procent. De futures op de marktbrede S & P 500 verliest 0,2 procent.

Naast de nodige voorzichtigheid voorafgaand aan de publicatie van het Amerikaanse arbeidsmarktrapport, moeten onzekerheden in het handelsgeschil een fundamentele verklaring zijn voor de geringe koersverliezen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.