Het moet u ondertussen als routine in de oren klinken. We hebben afgelopen 15 jaar immers al zoveel crises doorgemaakt. Om maar te noemen de Aziëcrisis, de Internetbubble, de Russische crisis, 911, de kredietcrisis en nu de landencrisis?
Er is al een aardig stuk van de aandelenmarkten af waardoor de meeste speelruimte van beleggers is beperkt. Zorg er dan ook voor dat als het echt uit de hand loopt, u er klaar voor bent. Dat betekent dat uw offensieve portefeuille tot nader order kan worden afgebouwd tot een meer defensief profiel en uw aandelenbelangen gedeeltelijk of geheel kunnen worden gehedged.
Is dit nodig? Jazeker, het is toch immers niet de eerste keer dat we een crisis doormaken. De aandelenbeurzen hebben pas zo’n vier weken geleden een high neergezet en we weten dat de beurzen langere periodes kunnen corrigeren.
Tot hoever?
Geen idee. Wél zijn er op de AEX neerwaarts theoretische niveaus denkbaar van 296 (38.2%) en 278 (50%) op basis van Fibonacci retracements, 260 punten op basis van het huidige kop-schouder patroon en volgens de Elliot Wave theorie zelfs een mogelijke 195 punten. Vooralsnog allemaal theoretisch -wellicht is al eerder de kou uit de lucht- maar hou wél rekening met een dergelijk scenario.
Zorg er voor dat u niet achteraf hoeft te zeggen “had ik maar”…. Van risico’s beperken is nooit iemand armer geworden. Laat deze periode even overwaaien voor wat betreft aandelen en zorg dat uw vastrentende belangen zo goed mogelijk zijn ingericht. Bedrijfsobligaties noteren op dit moment ongeveer een yield (netto rendement tot einddatum) van zo’n 4%-4.5% bij een looptijd van rond de vijf jaar.
Als later dit jaar weer wat rust in de economie is gekomen en aandelenmarkten weer kunnen opleven, is het nog vroeg genoeg om aandelenbelangen vrij spel te geven. Vanaf dat moment kunt u alsnog prima rendementen behalen voor dit jaar 2010.
Hoe reageren uw beleggingen op AEX -20%?
Ik schrijf deze column natuurlijk niet alleen maar om angst te veroorzaken. Het is namelijk goed om te weten wat u kunt verwachten bij verschillende beursscenario’s, vraag dit aan de professional die uw portefeuille beheert. We hebben immers bij eerdere crisissen gezien dat professionals niet heilig zijn en in veel gevallen niet- of te laat in beweging komen.
Bijvoorbeeld; pensioenfondsen die voor een crisis op een dekkingsgraad zaten van rond 130% en tijdens de crisis richting de 80% zakten, zaten blijkbaar toch echt te groot in aandelen met mijn en uw pensioengeld. Banken of traditionele vermogensbeheerders die te groot in eigen beleggingsproducten zaten en 30% of meer inleverden op ‘defensieve’ portefeuilles hebben blijkbaar toch teveel risico genomen. Allemaal achteraf….
Zorg er dus nu voor dat u zelf meer in control bent en onderzoek wat er met uw beleggingen gebeurt als de aandelenbeurzen toch verder mochten wegzakken. Onderzoek of vraag uw adviseur hoeveel u verliest als de aandelenbeurs bijvoorbeeld 20% zakt en wat de strategie is om verliezen te beperken.
Hoe beperk ik risico’s?
Het grootste risico op waardedaling zit meestal in het aandelenbelang. Dit risico kan allereerst worden beperkt door simpelweg het aandelenbelang laag te houden, bijvoorbeeld middels defensieve portefeuilles of door aankopen uit te stellen tot nader order.
Op de aandelenwaarden kunt u risico’s beperken door bijvoorbeeld call opties (in-the-money) te schrijven, put-opties te kopen of sprinters/turbo’s short te kopen. Zorg er altijd voor dat de belangen per individuele belegging niet te groot zijn (max. 3-4%) zodat ‘als’ er één in de mist gaat, het individuele verlies te overzien is.
Daarnaast liggen risico’s op waardedalingen bijvoorbeeld bij langlopende obligaties (10 jaar of langer/perpetuals), de marktrente staat nu ultra-laag. Mocht er weer uitzicht zijn op economische groei en hogere rentes dan worden langlopende obligaties hard afgestraft in koers. Er zijn uiteraard nog meer risico’s te bedenken, mocht u vragen hebben met betrekking tot andere risico’s dan kunt u me uiteraard altijd bellen.
Roger Broekhuizen
Helliot Vermogensbeheer
www.helliot.nl
Start met Automatisch Beleggen
De cyclische groei zal in 2022 aanhouden, zij het aan een gematigder tempo omdat de wereldeconomie nu in haar mid-cycle is beland.
In de afgelopen maanden zijn de energieprijzen wereldwijd door het dak gegaan. Iedereen met een variabel contract wordt nu al geconfronteerd met een forse prijsstijging.
Een beurswijsheid luidt dat het nooit verkeerd is om winst te nemen. Maar is dat wel zo?
Wat zijn de belangrijkste trends en hoe kunt u hierop inspelen. Wij hebben een gratis rapport opgesteld die u gratis kunt bestellen.