De Fed zal de Amerikaanse economie waarschijnlijk sterk genoeg vinden om te beginnen met de afbouw van kwantitatieve verruiming, zegt Léon Cornelissen, Chief Economist bij Robeco.
Verbeterde economische cijfers voorspellen veel goeds
Gezien de verbeterde BBP- en werkgelegenheidscijfers lijkt de grootste economie ter wereld zich voldoende te hebben hersteld voor de Fed om te starten met het afbouwen van het kwantitatieve verruimingsprogramma (QE3). Uitsluitsel hierover wordt verwacht na de maandelijkse bijeenkomst van de Fed op 18 en 19 september.
In het tweede kwartaal groeide de Amerikaanse economie met ongeveer 2,5% op jaarbasis, na een grote opwaartse herziening van de aanvankelijk gepubliceerde 1,7%. Deze herziening bevestigt dat de VS, gezien de grote bezuinigingen op overheidsbestedingen, veel veerkracht toont.
Het werkgelegenheidscijfer van 6 september was minder bemoedigend. In augustus kwamen er 169.000 banen bij, minder dan verwacht. Dit verandert echter niets aan de vooruitzichten voor de afbouw. Het werkloosheidscijfer daalde naar 7,3%, het laagste niveau sinds december 2008.
‘De wereldeconomie toont verrassend veel kracht’
“De Fed zal de Amerikaanse economie waarschijnlijk sterk genoeg vinden om na de bijeenkomst op 18 en 19 september aan te kondigen te beginnen met de afbouw van de maandelijkse aankopen van USD 85 miljard,” zegt Cornelissen. En de centrale bank zal waarschijnlijk zijn intentie herhalen om het kwantitatieve verruimingsprogramma – het grootste in de geschiedenis – half 2014 te beëindigen, zegt hij.
De wereld is aan de beterende hand
“De wereldeconomie toont verrassend veel kracht,” zegt Cornelissen. “De Europese economie bevindt zich niet langer in een recessie. Japan kent een gematigde groei, en China toont zich onverwacht sterk, vermoedelijk weer als gevolg van stimuleringsmaatregelen.”
De Duitse verkiezingen op 22 september vormen geen grote risicofactor, al is het nog afwachten hoe de toekomstige regering tegenover belangrijke EU-stabiliteitskwesties zoals de legitimiteit van noodfondsen zal staan.
Opkomende markten blijven echter problematisch, en het risico op beleidsfouten in bepaalde belangrijke landen neemt toe, zegt Cornelissen. China houdt vol dat de groeidoelstelling van 7,5% voor 2013 bereikt zal worden en indicatoren geven aan, dat het Japanse economische herstel aan kracht wint. Hierdoor gaat de aandacht uit naar wat de regering van Shinzo Abe hierna gaat doen met ‘Abenomics’.
De Amerikaanse economie in cijfers
Syrië blijft een risico
“Een belangrijke risicofactor voor de wereldeconomie is de stijgende spanningen in het Midden-Oosten, hoewel we geen grote escalatie verwachten van het conflict in Syrië,” zegt Cornelissen. Het risico van Amerikaans militair optreden tegen Syrië in combinatie met de bestaande moeilijke situatie in Egypte, kan daarentegen een domino-effect hebben op aandelen en grondstoffen, en dan met name de olieprijs.
Als gevolg van Syrië, mogelijke volatiliteit veroorzaakt door de Fed en andere geopolitieke problemen zijn we nu neutraal over aandelen en grondstoffen, zegt Cornelissen.
“De goede rendementen die we tot nu toe hebben gezien op de aandelenmarkt zijn voor een groot gedeelte behaald door koersstijgingen en niet door winstgroei, wat leidt tot minder opwaarts potentieel qua risico/rendementsprofiel,” zegt hij.
Cornelissen is van mening dat het uit de markt halen van overtollige liquiditeit door de Fed de volatiliteit in de aandelenmarkt mogelijk zal verhogen, in elk geval in het begin. Dit zou de rendementen onder druk zetten.
Negatief over vastgoed en staatsobligaties
We zijn negatief geworden over vastgoed. Vanwege de hoge rentegevoeligheid van deze beleggingscategorie zou een stijging van de rente door de afbouw van de Fed leiden tot lagere rendementen.
“We handhaven onze positieve visie op high-yield-obligaties,” zegt Cornelissen. De performance van deze populaire beleggingscategorie is hersteld van de verstoring in juni, toen beleggers vluchtten uit risicovolle beleggingscategorieën. “Maar we blijven negatief over staatsobligaties. De huidige omgeving van een lage of negatieve reële rente maakt staatsschuldpapier onaantrekkelijk ten opzichte van hogerrenderende vastrentende categorieën,” zegt hij.
In het kort
|
Bron: http://www.robeco.com
Tja, men geloofd ook alles, “De wereld is aan de beterende hand”…. Maar éen ding staat vast, indexen gaan een zware tijd tegemoet, met of zonder QE afbouw.
Ook een ding staat vast het is inmiddels half-sept de augurken zijn in middels rijp ,en de AEX staat vier in de hoogte .Ook daar is een patroon voor nodig.
Goed gezien ‘Broca’, alles heeft een patroon. En die van augurken is net even anders dan van indexen, een augurk wordt niet opgebouwd vanuit menselijke emotie.
Je weet toch wel wat ik bedoel met die augurken ..
Blijkbaar niet, maar de rapen zijn nu echt gaar ja. Wat een cryptische gedoe allemaal…