Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Banken onderling te weinig vertrouwen

Centrale Banken als de Fed en de ECB zijn de beursen aan het ondersteunen. De banken hebben onderling nog steeds weinig vertrouwen naar elkaar, en ondanks de stijgende koersen nu is dat uiteindelijk geen goed nieuws. Het is te hopen dat hiermee de tijd wordt gekocht om het vertrouwen tussen banken onderling terug te laten keren.

De economische groei is sinds de zomervakantie aan het afzwakken in de Europese economie. Groei van 0,1 % is nou niet iets om vrolijk van te worden. De inflatie die niet wordt gecompenseerd lijdt tot een verlies van koopkracht, zowel in de Verenigde Staten als in Europa. Dit zal straks slechte bedrijfscijfers geven doordat de consument op zijn beurt de hand op de knip houdt door alle bezuinigingen en aanhoudend slecht nieuws.

In de eurocrises gaat Duitsland wellicht straks over tot een herconstructie van de Griekse schuldenproblematiek, dat is natuurlijk een goede zaak, al spreekt Merkel deze actie nu nog tegen. Als Duitsland toch uiteindelijk over een maand dit besluit neemt, dan zullen daarmee snel andere landen dit voorbeeld ook gaan volgen. Dan kan de beurs nog wel een flinke tik naar beneden extra krijgen en extra nervositeit geven op de beurs.

Het zit hem ook in het volledige onvermogen van Athene om een beetje orde op zaken te kunnen stellen, maar ook is het een probleem dat Athene zich ‘kapot’ moeten bezuinigen om aan de betalingen te kunnen voldoen. De groeipotentie van de Griekse economie is gewoon veel te klein.  Daarnaast moet voor eind September een 1,7 mld aan staatsbedrijven worden verkocht, einde jaar 2011 een totaal van 5 mld. Tot nu toe zien we dat de teller staat op 400 mln.. Dus dat gaat allemaal niet goed.

Logisch ook wel weer, zou u een investering doen in een Grieks staatsbedrijf waarin je weet dat er een faillissement dreigt en de mogelijkheid dat de Griekse staat uit de eurozone wordt verwijderd? Allemaal niet de contouren waar je een rendement mee kunt maken. Laten we hopen dat Griekenland uiteindelijk in de Eurozone tot een gecontroleerde explosie te maken valt zonder verder al te veel gevolgschade. Daarvoor moet Duitsland wel aan boord blijven in de oplossingrichting om met zijn allen de boel overeind houden. Als er één kikker uit de pan springt omdat het hem te heet onder de voeten wordt volgen er meerdere, en krijgen we een extra stevige economische neergang wereldwijd.

We zien de Dow weer voorzichtig de uptrend aan het pakken, de rest van de Europese beursen staan nog neutraal in deze beweging onder water. Vandaar nog steeds onze positie Neutraal. Iedere dag analyseren we de markten en wachten op het moment waarin we zonder al te veel kleerscheuren weer een positie aan kunnen houden.

www.perfectindicator.nl
Drs. Rob Bliekendaal

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *