Weer een Lege Doos

De mededelingen van de politiek de afgelopen dagen hebben niets opgelost. Griekenland moet nog wachten op zijn 8 miljard zodat men kan laten zien dat men het meent met de bezuinigingen. Het is een lege doos die heen en weer gaat. Ieder van de partijen probeert er wat in te doen zoals daar zijn lege beloften en dreigementen, maar de doos blijft leeg en er wordt niets opgelost. Als de doos weer eens een retourticket nam dan reageerde de beurs steeds negatief. Het meest voor de hand liggend is dat we deze reactie aanstaande week opnieuw zien optreden. Maar de grafieken spreken een andere taal.

Wij laten hieronder de daggrafiek zien van de DAX.

TA DAX 19 september 2011
TA DAX 19 september 2011

Bij A viel de koers uit het dalende kanaal. Dit was het sein voor velen om short te gaan, maar de volgende dag nog keerde de markt. En de dag daarna was het duidelijk dat we te maken hadden met een false move. De koers ligt nu boven in het kanaal en heeft afgelopen vrijdag deze weerstandlijn aangeraakt met een koers van 5.655. Inmiddels is hij teruggevallen tot 5.573. In de andere ons omliggende landen is het allemaal nog niet zover.

In Nederland bijvoorbeeld is de AEX halverwege zijn horizontale kanaal gekomen. Hij zou dus best verder kunnen om te proberen de oude doelstellingen op het niveau van 296 of 306 te halen. Met een koers van 281 afgelopen vrijdag is de ruimte dus nog behoorlijk. En overal ziet men positieve candles en positieve divergentie.

In Amerika, waar de beurzen zich de afgelopen tijd veel sterker hebben gedragen ontbreekt de divergentie. Er zijn al 5 consecutieve witte candles gezet en de ruimte naar de bovenzijde van het oplopende kanaal is nog 50 punten in de S&P500 en de DJIA die nu 11.509 noteert vindt zijn MA50 rond 11.680. Een verdere stijging is dus mogelijk. Toch twijfelen wij hieraan. Het volume is nog steeds laag.

Ook vrijdag jongstleden, dat toch een expiratiedag was (met normaliter hoog volume), was het niet veel wat er op de beurs in Amsterdam verhandeld werd. De AD-lijn is op de zeer korte termijn gezien positief, maar de CPR en de Summation Index laten het volledig afweten. Voeg daarbij de lege doos die de politiek vorige week weer doorgaf aan Griekenland dan is de vraag alleen maar wanneer we weer een deuk in de markt krijgen. Is dat maandag? Is dat dinsdag? Of hebben we nog langer respijt?

De Week

De false move van 13 september werd ongetwijfeld mogelijk gemaakt doordat het Momentum (dus de indicatoren, die momentum zichtbaar maken) op weekbasis stijgende is. De zeer korte Stochastics en ook hier en daar de CCI geven een onvervalst koopsignaal. Er zijn veel positieve candles maar er is geen positieve divergentie en de indicatoren liggen veelal in hun negatieve gebied.

De Maand

Het hoogste timeframe dat wij gebruiken, de maand, is onvervalst negatief in alle opzichten. Dit verzwakt de positieve invloed die van de weekgrafieken nu uit zou moeten gaan. Het maakt een nieuwe val van de koersen zonder meer mogelijk.

De Rente

In het begin van de week zag het er even naar uit, dat de rente een punt achter de daling zou zetten, maar vrijdag kwam hij daarop terug. Er zijn geen goede redenen te vinden in de rentegrafieken dat deze plotseling zou moeten gaan stijgen. Een gegeven blijft het dat  hij historisch gezien zeer laag is, maar wat laag is kan nog steeds lager en de rente vormt geen uitzondering op deze wijsheid. Op de weekgrafieken zien wij een bepaalde verzadiging optreden maar op de dag- en op de maandgrafieken is daar zeker geen sprake van. De meest voor de hand liggende conclusie is dat de rente verder gaat dalen. En dat ondersteunt de aanname van een dalende aandelenmarkt. 

De Amerikaanse Dollar

Toen de weerstand op 74 zo ongeveer bereikt was deed de dollar een stapje terug. Dit kan nog verder gaan want hij bereikte overbought gebied. Maar als men de maand bekijkt dan is er nog een zee van ruimte. Wij hebben de afgelopen week een update gepubliceerd van ons artikel van 25 maart. U vindt deze update op onze website. In dit nieuwe artikel schrijven wij dat de dollar de weg omhoog is ingeslagen. Hiermede worden onze eerdere conclusies volledig bevestigd en ook nu gaan wij ervan uit dat een long positie in de dollar alleszins gerechtvaardigd is. Als men het zekere voor het onzekere wil nemen dan wacht men totdat de overboughtsituatie is opgeheven.

Het Goud

De overbought situatie van het goud wordt langzamerhand verminderd. Er begint ruimte te ontstaan voor een verdere stijging, maar deze zal beperkt blijven, want in de maand is er nog maar weinig ruimte te vinden. Dit is een langere termijn probleem, op de korte termijn kan de ontwikkeling van het goud in harmonie zijn met een daling van de aandelenmarkten.

De Olie

De prijs van een vat Brentolie ligt nog steeds aan de bovenkant van zijn dalende kanaal. De Momentum Analyse is stijgende en hij divergeert lichtelijk positief hetgeen hem een steun in de rug zou moeten geven. Op dit moment echter lijkt het meer op een consolidatie.

Onze Strategie

Op de dag van de false move hebben wij alle portefeuilles afgedekt. Tegelijkertijd hebben wij de liquiditeiten in de portefeuilles verder opgevoerd. Helaas kreeg de afdekking nog geen gelijk van de markten, maar zoals u boven hebt kunnen lezen zijn wij daar niet pessimistisch over. Op dit moment kost deze verzekering dus geld maar wat in het vat zit verzuurt voorlopig niet en de aandelen in de portefeuilles hebben uiteraard geprofiteerd van de stijging van de beurs. Zodra de dollar zijn korte termijn overbought gebied heeft verlaten zullen wij positie in gaan nemen.

Post Scriptum

Wij worden erop gewezen dat de terminologie die wij gebruiken niet altijd bij alle lezers bekend is. Wij verwijzen u naar onze site vermogensbeheer vladeracken.nl waarop u een zeer uitgebreide woordenlijst vindt onder het hoofd ABC.

Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken BV
www.vladeracken.nl

Disclaimer

De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.

1 gedachte over “Weer een Lege Doos”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.