Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

AEX naar 500 punten

We zitten in de maand december van 2011. Het was op zijn zachtst gezegd een moeilijk jaar op de beurs. In het eerste kwartaal groeide met name de Duitse economie zo hard dat men bang was voor een hoge inflatie. Nu is dat wel anders. De economie is afgekoeld door de deken van sentiment die hangt over Europa. Er wordt hard gewerkt aan een steunfonds en gelijktijdig een stabieler en betrouwbaarder Europa. Dat is een goede zaak.

De titel van dit stuk doet vermoeden dat ik mij waag aan een voorspelling. Dit is geenszins het geval! Dat doe ik namelijk nooit, want als je dat doet moet je ook het vervolgadvies geven. Het is opvallend hoeveel beleggingsexperts er zijn die de ene dag bij voorbeeld melden dat de AEX index naar 200 gaat om de volgende dag aan te geven dat de AEX moeite heeft met de weerstand van 308 punten.

Voorspellingen

Sinds kort ben ik actief op Twitter (@jochembaalmann) en daar vliegen de voorspellingen ook geregeld om mijn oren! Korte berichtjes met de meest uiteenlopende visies. Uiteraard kan niet iedereen gelijk hebben. Opvallend is dat niemand achteraf verantwoording van zijn uitspraken aflegt. Laat staan dat er een totaalbeleid wordt uitgestippeld.

Wanneer het gaat om de grote problemen omtrent de schulden en de begrotingen van de Europese landen gaat zijn er inmiddels heel wat mensen die hun mening verkondigen, ook mensen zonder enige financiële achtergrond. Zij hebben überhaupt nog nooit naar een koersenscherm van staatsleningen gekeken. De meest knotsgekke ‘inzichten’ kom ik tegen.

Media

Deze constatering moet ik de laatste tijd ook maken als het gaat om de berichtgeving op de televisie. Wanneer het voortbestaan van de Euro of de crisis van landen wordt besproken komen de meest extreme voorspellingen op je af. Ik kreeg gisteren een telefoontje van een relatie die haar onrust wilde bespreken. Wat bleek, de onrust kwam niet voort uit de resultaten in de portefeuille die wij beheren, maar puur door programma’s op televisie en de kranten.

Nu wil ik helemaal niet beweren dat al het nieuws over Europa met een korreltje zout moet worden genomen of dat ik wél weet hoe de toekomst er precies uit gaat zien. Maar ik wil toch graag een oproep doen aan economen en kenners. De laatste maanden laat een groot deel zich wel erg negatief uit over de toekomst van ons allen. Nogmaals, ik ga absoluut niet bagatelliseren, maar wanneer je het einde van de Euro voorspeld kom dan ook even met een tijdsbalk, argumenten waarom er geen redden meer aan is en ook graag een visie wat er daarna gaat gebeuren.

Betrouwbaar

Economen in televisieprogramma’s met een bekend gezicht zouden er goed aan doen wanneer zij zich meer op de kijker richten. Probeer je aan de feiten te houden en wanneer je in de toekomst probeert te kijken bespreek dan verschillende scenario’s. Niet alleen het meest extreme. Mensen raken daar van in de war en wat schiet je er mee op? Ja, dat je de volgende keer weer mag aanschuiven in een televisieprogramma, omdat je mensen choqueert.

Economie

De economie of de Eurocrisis is een serieus en belangrijk onderwerp, zeker nu. Gekleurd nieuws valt waarschijnlijk niet te vermijden, maar in dit soort tijden zou het wel mooi zijn wanneer de feiten de boventoon voeren in plaats van alleen maar meningen. Op den duur gaan deze meningen hun eigen leven leiden.

AEX naar 500 punten

Wat er besloten wordt tijdens de aanstaande Eurotop is niet volledig bekend. Het scenario dat Europa dichter bij elkaar komt in het oprichten van een groter steunfonds en begrotingsdiscipline lijkt de meeste kans te hebben. Op termijn kan de index dus best hoger, maar voor dit moment is het vingers aan de knoppen en is 500 punten nog héél ver weg!

Jochem Baalmann
Beleggingsadviseur
Indexus Vermogensbeheer
www.indexus.nl

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

3 reacties op “AEX naar 500 punten”

 1. Avatar

  Sorry, maar mijn visie is 350 AEX als eindstand in december 2011. Goud en zilver zullen exploderen. De euro zal zakken naar 1/inverhouding tot de dollar.

  Merkel slaapt goed: export van Duitsland zal stijgen en de werkgelegenheid neemt toe. De inflatie zal toenemen tot 7% echter is in de hand te houden.

  Prettige Kerstdagen en een een gezond 2012.

 2. Avatar

  Ik zou toch maar eens gaan uitkijken naar een nieuw beroep.

  Maar ik wens vooral je klanten heel veel succes met zo’n visionair

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *