Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Aandelen: dit is hoe verkeerd het kan gaan met timen

Het is buitengewoon moeilijk om de markt te ‘timen’ bij aandelentransacties. Bank of America heeft nu statistisch aangetoond hoe erg u een fout kunt maken door de S&P 500 met langetermijngegevens te gebruiken.

Als het zo simpel was: koop aandelen als de prijzen laag zijn, verkoop als ze hoog zijn en herhaal dit spel dan zo vaak mogelijk. Dat zou je zeker snel rijk maken. Maar zelfs beleggingsprofessionals met alle denkbare ervaring zeggen dat een dergelijke “markttiming” moeilijk is.

De verleiding voor bijvoorbeeld tech-investeerders om te verkopen in de huidige marktfase, die ongunstig is voor tech-aandelen, is groot. Maar paniekverkopen kunnen er ook voor zorgen dat beleggers veel rendement mislopen. Trouw aan het motto: “heen en weer maakt zakken leeg.”

Een nieuwe studie van Bank of America (BofA) laat zien hoever je de fout kunt gaan. Vanuit het standpunt van de grote Amerikaanse bank is het daarom de moeite waard om geïnvesteerd te blijven, ook als de markten schudden. Als u de tien beste handelsdagen van elk decennium tussen 1930 en 2020 had gemist, bijvoorbeeld met paniekverkopen, zou het totale rendement op een investering 28 procent bedragen. Het zou zo lang waarschijnlijk niet eens de inflatie hebben gecompenseerd.

Blijft u koppig belegd, dan is het rendement in dezelfde tijd 17.715 procent. “Door in turbulente tijden belegd te blijven, kunnen verliezen na bearmarkten worden gecompenseerd. Het duurt gemiddeld 1100 handelsdagen”, schrijft Savita Subramaniam, hoofd van de Amerikaanse aandelenactiviteiten van BofA.

Meer geluk dan bekwaamheid
Markttiming gaat ervan uit dat beleggers nauwkeurig kunnen inschatten hoe de markt zal verlopen. Als je in februari 2020 had geweten met een scherp gevoel hoeveel de markten zullen dalen door de pandemiecrisis, en als je in maart ook weer met grote zekerheid had gekocht, dan zouden de winsten voor velen enorm zijn geweest. Maar juist in deze fase verkochten veel marktpartijen te laat, kochten ze te vroeg of gokten ze, met een combinatie van beide, winst weg in plaats van ze te verdienen.

De handelaren die deelnamen aan de recente hype over aandelen zoals GameStop, scheppen ook graag op over hun ogenschijnlijk nauwkeurige methode op sociale mediaplatforms. Sommigen van hen kunnen zeker niet worden ontkend. Velen hadden echter meer geluk dan wijsheid.

Maar dan, voor het geval dat – hier is een cijfer voor degenen die in markttiming geloven: als u tussen 1930 en 2020 vóór de tien slechtste handelsdagen van het decennium op de Amerikaanse markt had verkocht en daarna had ingekocht, zou het rendement astronomisch zijn. Volgens de berekeningen van de BofA komt het binnen 90 jaar uit op 3.793.787 procent.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *