In mijn dagelijkse gesprekken met beleggers kom ik een breed palet van beleggingsmogelijkheden in Nederland tegen. Ik heb daarmee eigenlijk een soort antenne-functie.
Algoritmes
De interesse in beleggen trekt gelukkig weer aan. Dat merk ik bijvoorbeeld aan het aantal mensen dat mij zonder blikken of blozen weet te vertellen dat ze 100% rendement gaan maken bij een partij die automatisch voor ze gaat handelen. De computer bekijkt met wiskundige repeterende formules wanneer goede instapmomenten zich voordoen. Wanneer ik vraag hoe het in de praktijk gaat blijkt doorgaans dat men net begonnen is of met een klein bedrag belegt. Doorvragen naar ontmoetingen met de aanbieder of vergunningen van AFM of DNB geeft vaak nul op het rekest. Iedereen zijn plezier, maar dergelijke initiatieven moeten niet verward worden met vermogensbeheer.
Makkelijk
Er komen de laatste tijd steeds meer nieuwe partijen die het beleggen zogenaamd makkelijk willen maken voor hun relaties. Beleggen is niet makkelijk en dat wordt het ook niet. Op de websites van deze internetpartijen prijken kreten als lage kosten, hoog rendement, duidelijk en veilig. Natuurlijk mag je anno 2012 verwachten dat je een heldere rapportage krijgt van je portefeuille, dat de kosten niet te hoog zijn en dat je eenvoudig een rekening kan openen bij een veilige bank. Maar of je nu in aandelen, obligaties of grondstoffen belegt, het is nauwkeurig opletten geblazen. Alert blijven.
Single Strategy
Ook komen er steeds meer partijen bij die werken volgens een ‘single strategy’ model. Dit houdt in dat deze partijen vermogen beheren met een beleggingsbeleid dat vooraf is bepaald en eigenlijk niet gewijzigd wordt. Bijvoorbeeld altijd in Europese aandelen beleggen, of altijd met aandelen en opties werken, of enkel en alleen indexfondsen, continu in turbo’s of beheerders die weer andere fondsbeheerders selecteren die goed kunnen beleggen in fondsen.
In de huidige economische omstandigheden is spreiding een must. Denk daarbij aan spreiding over beleggingscategorieën en daar horen ook liquiditeiten bij, verschillende valuta, spreiden over verschillende wereldmarkten en het werken met verschillende strategieën. Wanneer er puur modelmatig wordt belegd dan is van tevoren bepaald wat het beleid is en kun je dus niet anticiperen of reageren op veranderingen van het klimaat. Gevaarlijk in dit soort tijden waarbij markten nog alle kanten op kunnen of bijvoorbeeld de inflatie flink kan gaan oplopen.
Vermogensbeheer
Bij de inrichting en het onderhoud van een beleggingsportefeuille is timing essentieel evenals het juiste instrument. Indexus hanteert de Core Satellite strategie en maakt gebruik van Trackers, aandelen, obligaties, opties en andere afgeleide instrumenten. Portefeuilles worden zorgvuldig opgebouwd en professioneel onderhouden door een verdeling over verschillende beleggingscategorieën en wereldmarkten en strategieën die passen bij de marktomstandigheid.
Omdat vermogensbeheer een belangrijk en serieus onderdeel is van iemands leven nemen wij altijd ruim de tijd voor onze relaties en mensen die interesse hebben. Vermogensbeheer is een beleggingsportefeuille op basis van de uitgangspunten en doelstellingen van een specifieke relatie met dien verstande dat de portefeuille mee moet bewegen met de levenscyclus van deze persoon. Bijvoorbeeld van een groeistrategie naar een inkomensstrategie. Al het andere is iets anders dan vermogensbeheer.
Jochem Baalmann
Partner Indexus
www.indexus.nl
Start met Automatisch Beleggen
Niet goud, niet bitcoin, maar aandelen van energiebedrijven zoals Shell boden beleggers in het eerste kwartaal van 2022 bescherming tegen inflatie.
Wat is verstandig en handig voor de belegger? Veel segmenten van de aandelenmarkt zijn achtergebleven en dus goedkoop. Oppikken dan maar en afwachten?!
Passieve beleggers zijn eigenlijk luie beleggers. Ze zijn niet op zoek naar winnaars. Het gaat er hen om, dat de Index het naar behoren doet.
Het debat over de terugkeer van de inflatie duurt voort. Iedereen die bang is voor het begin van een nieuwe inflatiefase, moet zijn activaspreiding herzien.
Ik ken wel een beheerder die je geld voor je wil beheren en een resultaat van 100% kan laten zien… helaas is dat 100% verlies.
Toen in april de AEX van 340 naar 374 steeg zat Guy Boscart steeds te shorten en verspeelde hij de eerder behaalde winst en 50% van de inleg. Precies op de top van de markt werd hij uitgestopt met massale verliezen. Daarna deed hij 2 weken niks en miste hij een stuk van de daling. Dan zal je denken, dan maakt hij het goed met zijn shorts maar nee, toen het weer daalde van 370 naar 330 ging hij continu long en verloor hij de rest van de inzet van de leden… 100% verlies.
Ook in 2012 wist hij 100% verlies te draaien, al ging dat nog in 12 maanden. Nu ging hij van 30% winst naar 100% verlies in slechts 2 maanden.
Aan de resultaten kan je het niet zien, de totalen zijn niet bijgewerkt of vervangen door fantasieresultaten van +10%, de ooit beloofde transparantie is weer totaal verdwenen.