Heeft u met beleggen weleens met uw handen in het haar gezeten omdat u geen uitweg meer zag? Uw beleggingen gaan niet langer de gewenste kant op en u kunt door uw verlies niet meer helder denken. Doordat de irritatie over het verlies voortdurend in uw hoofd rond dreunt, zijn uw volgende beslissingen nog desastreuzer van aard. Komt bovenstaande situatie u bekend voor? OHV vermogensbeheer heeft een gratis rapport opgesteld met 10 valkuilen waar u op moet leggen als zelf belegt of gaat beleggen. VRAAG HIER HET RAPPORT AAN. KLIK HIER
Een bekende valkuil is dat er op één paard wordt gewed. Laatst was er op tv een programma waarin twee dames die beide honderd jaar oud waren geworden werden geïnterviewd. Er werd aan hen gevraagd hoe ze deze respectabele leeftijd hadden bereikt. Elske zei dat ze iedere dag een ei en een sinaasappel at. Klaske zei dat ze van alles niet te veel at. En zo is het ook met vermogensopbouw. U moet van alles niet te veel selecteren in je portefeuille, zodat de neerwaartse risico’s van enkele beleggingen van beperkte invloed zijn op je totale portfolio. En de bouwstenen van een gezonde effectenportefeuille zijn aandelen en obligaties. Eigen vermogen en vreemd vermogen dus. Dat zijn de sinaasappel en het ei waarmee Elske oud geworden is. Waarbij het neerwaartse risico van het eigen vermogen groter is dan dat van vreemd vermogen.
Aandelen kunnen bij een faillissement afgestempeld worden tot nul en obligaties worden doorgaans afgestempeld tot 60% van de hoofdsom. Mede hierdoor is het van belang dat u binnen de categorieënaandelen en obligaties een grote spreiding van individuele titels selecteert. U kunt een regioverdeling, sectorverdeling, ratingverdeling en looptijdverdeling aanbrengen in uw portefeuille om met een rustig gevoel naar lange termijn rendementen toe te werken. En de combinatie aandelen en obligaties is ook een belangrijke, doordat vaak obligaties in waarde stijgen als aandelen in waarde dalen. Zo remt u de waardedaling van u portefeuille als aandelenmarkten dalen.
Een andere valkuil is overmand te worden door hebzucht en angst. Effectenmarkten overdrijven vaak de ingezette beweging. Dit komt door de primaire emoties angst en hebzucht, die ons menselijke gedrag beïnvloeden. Als de koersen geruime tijd oplopen komt er op een gegeven moment het gevoel dat als je niet snel instapt je de boot mist. Hierin bent u dan niet alleen, vaak leest u uitlatingen hieromtrent in de media en hoort u het om u heen op feestjes en partijen. Vooral als uw buurman u vertelt, dat het dít keer echt anders is moet je oppassen. Vaak is het dan beter om even tot tien te tellen en te wachten op een correctie die vaak volgt omdat diegenen die eerder zijn ingestapt dan u, winst gaan nemen terwijl u aan het kopen bent. Hetzelfde gebeurt andersom als de markten dalen tijdens het beleggen.
U logt iedere dag in bij uw online broker en u ziet de waarde van de portfolio iedere dag dalen. Twijfel slaat toe. Paniekverhalen verschijnen in de media, goeroes verkondigen dat de grote correctie in aantocht is. In de hoop beroemdheid te vergaren als er nu dan toch echt een grote correctie komt en zij dan jarenlang kunnen teren op deze voorspelling. Al deze negatieve prikkels zijn teveel voor je en je besluit te verkopen. Precies op het dieptepunt, als de markten lijken te capituleren. Het is echt beter als u een breed gespreide portefeuille heeft om dan te wachten. Markten hebben de neiging om altijd weer terug te keren naar het lange termijn gemiddelde en op de lange termijn blijken deze paniekmomenten vaak juist de beste aankoopmomenten om te beleggen.
Wilt weten wat de andere tips zijn? VRAAG HIER HET RAPPORT AAN. KLIK HIER
Start met Automatisch Beleggen
De media staan vol met crashwaarschuwingen - daar zijn veel redenen voor: de inflatie is terug, de rente stijgt weer, aandelen worden hoger gewaardeerd dan sinds de dotcom-zeepbel.
De neobroker BUX ging in een lopend onderzoek in op het investeringsgedrag van millennials en Generatie Z. De jongere generaties hebben andere prioriteiten dan de oudere beleggers.
Welke investering is "veilig"? Hoe kunt u risico's vermijden? Deze gedachtegang houdt veel beleggers bezig. De afweging van rendement en koopkracht wordt vaak verwaarloosd.
Niet alleen nieuwkomers op de aandelenmarkt houden zich bezig met de vraag in welke verhouding aandelen en obligaties moeten worden gecombineerd in een portefeuille.