Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Zeldzaam koopsignaal voor aandelen

Er is een zeer zeldzaam positief signaal voor aandelen opgetreden die wijst op het einde van de beursmalaise. Dat schrijft zakenbank Barclays op basis van de zogenaamde Coppock-indicator.

De Coppock-indicator

Het eerste koopsignaal trad op in 1918. Sindsdien zijn er 18 correcte signalen geweest en slechts 3 waren vals.

De Coppock-indicator is ontwikkeld door de Amerikaanse econoom Edwin Coppock. Hij meende dat een beursmalaise vergeleken kan worden met de dood van een dierbare. Net als bij een sterfgeval volgt een periode van “rouw” op de aandelenmarkten. Die duurt volgens hem tussen 11 en 14 maanden.

De Coppock-indicator is trendvolgend en heeft een zeer respectabele reputatie wat betreft lange termijn koopsignalen voor aandelen. Een positief signaal treedt op als de indicator vanuit een dal in negatief territorium omhoog kruipt. De indicator is gebaseerd op gemiddelden en kan dus per definitie geen bodems voorspellen. Het is eerder een weergave dat de rally begonnen is. De indicator geeft overigens geen verkoopsignalen. Een “sterftegeval” op de beurs is er dus niet mee te voorspellen.

Coppock-indicator: koopsignaal voor aandelen
Coppock-indicator: koopsignaal voor aandelen

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

De Coppock indicator beweegt langzaam ( het is in essentie een indicator voor de langere termijn), maar het is behulpzaam in het bepalen in het bepalen van het sentiment. Het kan signaleren dat de angst van de markt te ver doorgeschoten is. Er treden weinig signalen op. (zoals uit bovenstaande grafiek op te maken is) In het algemeen geldt dat hoe dieper de daling van de indicator is, des te sterker het koopsignaal is. Het dieptepunt van de indicator in 2009 was nog nooit zo laag sinds 1938.

Koopsignaal in april-juni 2009 voor de Coppock-indicator
Koopsignaal in april-juni 2009 voor de Coppock-indicator

Zoals uit bovenstaande figuur te zien is, zette de indicator een dieptepunt neer in april. Vanuit dat punt steeg de Coppock-indicator in mei en de opwaartse trend werd bevestigd in juni.

Wacht eerst op correctie

Barclays gaat uit dat aandelen deze zomer omlaag gaan. Zij zien dit echter als een correctie op weg naar nieuwe toppen. De zakenbank verwacht dit jaar een stand van 1200-1300 voor de toonaangevende beursgraadmeter S&P 500-index. Dat is een opwaarts potentieel van circa 44% ten opzichte van het huidige niveau als de index naar de 1300 gaat!

De bodem van maart zal bij elke hertest houden. Historisch gezien ontstaan de beste koopmomenten bij de tests van de bodem. Als eenmaal de correctie voorbij is, zullen de neerwaartse bewegingen afnemen.

Steeds meer koopsignalen

In het vierde kwartaal van 2008 wees waarschuwde Barclays op een belangrijke bodem in de eerste drie maanden van dit jaar op basis van het extreem negatief sentiment. Langzaam maar duidelijk duiken steeds meer koopsignalen op zoals de Coppock-indicator.

Daarnaast wijzen grafieken voor de lange termijn, die het momentum (kracht) weergeven, dat aandelen vorig jaar veel te sterk gedaald zijn.

Dow Jones grafiek op maandbasis en logaritmisch 1900-2008
Dow Jones grafiek op maandbasis en logaritmisch 1900-2008

Hoewel in juni sprake was van een licht herstel, bereikte het dieptepunten die slechts vier maal eerder (zie onderste deel van de bovenstaande grafiek) in de geschiedenis zijn voorgekomen: 1903, 1915, 1932 en 1974. In deze jaren werden belangrijke bodems gezet waaronder niet werd gedoken.

Technologie in leiderschapspositie

Sectoraal gezien voert technologie de leiding. Barclays verwacht dat deze sector ook aan kop gaat bij een rally van de aandelenmarkt. Een stand boven de 1900-1950 (huidige stand 1803) voor de Nasdaq Composite-index, de beursgraadmeter voor de technologie, kan nog een positief signaal opleveren.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

5 reacties op “Zeldzaam koopsignaal voor aandelen”

 1. Avatar

  Naar mijn idee wat hier gesuggereerd wordt is grote onzin. Er komt nog een hele schokgolf van ellende aan, en waarschijnlijk een totale herschikking van de schuldenlasten van landen.

 2. Cees

  Youri, deze info kan een goede verklaring zijn voor de grote golf zoals ik die in het weekeinde verwoordde (AEX in 5e versnelling) a.d.h.v. PI, ofwel de start van de 5e golf.

 3. Satilmis Ersintepe

  @Youri: Barclays adviseert om de correctie af te wachten. Met andere woorden, nu niet instappen. Zij verwachten dus zwakte in de zomer en geen sucker rally.

  Dat insiders verkopen is natuurlijk een slecht teken. De Coppock-indicator kan geen bodems voorspellen.

  Het is een momentum-indocator, dat wil zeggen, het meet de kracht van de markt.

  Wat gesteld wordt is eenvoudig:

  Waarschijnlijk zal er een correctie komen. Daarbij zal niet onder de bodem van maart gedoken worden. Als de daling achter de rug is zal er een mooi instapmoment voor aandelen komen. De bearmarket is dus waarschijnlijk voorbij maar wacht dus nog even af.

  @P.Brugmans: Het kan best zijn dat veel ellende eraan komt, maar een beursgezegde is dat je moet kopen als aandelen massaal van de hand worden gedaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *