Waarom u geld verloren hebt

Dinsdag 4 oktober handelde de Dow Jones een uur voor het sluiten van de markt op 10.400 punten. Een faillissement van Griekenland lijkt onafwendbaar en de openbaar geworden problemen met Dexia lijken op een herhaling van zetten van de financiële crisis van 2008. Met één verschil: overheden hebben geen geld meer voor omvangrijke reddingsoperaties. Dankzij het asgrauwe sentiment lijkt de Dow Jones 2,5% lager te sluiten. De AEX verliest die dag 2% en sluit op 270 punten.

Een uur voor het slot komen er grote kooporders binnen in de futures pit. In een uur tijd stijgt de Dow Jones 400 punten en sluit met een winst van 1,4% op 10808. In de dagen daarna blijft de Dow Jones geleidelijk door stijgen naar een top van 11643 punten. Door de miraculeuze stijging is voorkomen dat Wallstreet officieel in een Bear markt terecht is gekomen hetgeen het nieuws zou gaan domineren: een slot van meer dan 20% onder de highs van april 2011.

Wat is de reden voor deze plotselinge euforie? Koopjesjagers? Professionals die plotseling licht aan het einde van de tunnel zien? Het lijkt onwaarschijnlijk gezien de huidige impasse in de Europese & Amerikaanse politiek en de grote onzekerheid over de wereldeconomie.

Onwaarschijnlijke beursoplevingen doen de speculatie over het PPT weer opleven. Feit is dat Ronald Reagan, na de beurskrach van 1987, middels een decreet The Working Group on Financial Markets heeft ingesteld. De werkgroep omvatte de voorzitter van het stelsel van centrale banken in Amerika (de FED) en een select groepje van topmannen op Wall Street. Doel was onder meer het geven van aanbevelingen om het vertrouwen van beleggers te ondersteunen.

Al jaren wordt er gespeculeerd dat The Working Group haar mandaat overschrijdt en fungeert als beursmanipulator: The Plunge Protection Team. Voormalig lid van de Fed, Robert Heller, beargumenteerde in de Wallstreet Journal zelfs de effectiviteit van een PPT. In plaats van liquiditeiten in het financiële systeem te injecteren, met het risico van inflatie, zou de FED door middel van het aankopen van futures ook de aandelen indices kunnen ondersteunen en zodoende een instrument hebben om in tijden van onrust de markt te stabiliseren. The Working Group zelf werkt mee aan de speculatie door op het hoogtepunt van de financiële onrust in oktober 2008 te verklaren: “that it was taking multiple actions available in order to attempt to stabilize the financial system”. Dit leek een duidelijk signaal naar short sellers om op hun tellen te passen. Feit is dat de Fed ongelimiteerde reserves heeft en in theorie de beurs op elk gewenst niveau kan krijgen. Feit is ook dat de FED op enig moment weer afscheid moet nemen van haar posities.

De vraag is: is bovenstaand scenario erg? Grote beursdalingen hebben vaak een zelfversterkend effect: dalingen lokken dalingen uit. Margin calls worden uitgeschreven en de reserves van financiële instellingen nemen snel af. Een gestructureerde daling, in plaats van een flitskrach zoals in 1987, kan veel schade voorkomen. Partijen die op fundamentele gronden short posities zijn aangegaan zullen daar heel anders over denken.

Jasper Pool
www.beleggingsdoel.nl

1 gedachte over “Waarom u geld verloren hebt”

  1. Jongens en meisjes, zie nu toch in dat het gewoon casino is, zwart of rood, zeg het maar. Als ik in mijn dagelijks werk op die manier mijn projecten moest bestieren zou ik nooit 1 resultaat halen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.