Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Tien Zwarte Zwanen Voor 2019

Een X-klasse zonnevlam schept chaos en brengt $ 2 triljoen schade toe. De onhoudbare niveaus van overheidsschuld zetten de ECB ertoe aan om te handelen op een manier die niet zo ongekend is als we zouden willen denken. Duitsland belandt in een recessie. Die verwachting spreekt Saxo Bank uit in haar jaarlijkse tien ‘Outrageous predictions’, oftewel buitensporige voorspellingen.

Na een volatiel 2018 is het tijd om te kijken naar wat de markten in 2019 voor ons in petto hebben. Saxo’s team van deskundige analisten, de #SaxoStrats, hebben 10 extreme voorspellingen geformuleerd voor het komende jaar. Ze concurreren met de consensus en kijken naar een aantal zeer onwaarschijnlijke gebeurtenissen die een enorme impact op de markt kunnen hebben – als ze tot wasdom komen.

Een van de voorspellingen is dat een zonnevlam leidt tot chaos en enorme kosten. Een zonnevlam is een explosie op het oppervlak van de zon, die ontstaat door het plotseling vrijkomen van de energie die wordt vastgehouden in de magnetische velden. Er ontstaat straling over het hele gebied van het elektromagnetische spectrum.Zonnevlammen worden ingedeeld in drie hoofdklassen: Klasse X.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e3/Magnificent_CME_Erupts_on_the_Sun_-_August_31.jpg
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e3/Magnificent_CME_Erupts_on_the_Sun_-_August_31.jpg

Alle leven op aarde bestaat dankzij de stabiele overvloed van energie die door de  zon naar ons wordt geslingerd , maar de zon is niet altijd een serene en weldadige bal van brandende waterstof. Zoals zonne- astronomen weten, is de zon ook een kolkende ketel van activiteit die in  staat is ongelooflijk geweld te veroorzaken in de vorm van zonnevlammen.

Vorige zwermen fakkels en hun bijbehorende CME’s, zonnestormen genoemd, hebben in het verleden zowel de radio- en satellietcommunicatie als de op de grond gebaseerde krachtoverbrengingsinfrastructuur verstoord . De meest krachtige bekende n-zonnevlam was het Carrington-evenement in 1859, een geschatte X40-klasseflare die de aarde verlichtte met een enorme aurora borealis die gedurende de dag tot ver in het zuiden kon worden gezien als Cuba (X-klasse fakkels zijn de krachtigste klasse van fakkels en een X40-flare is 40x meer krachtiger dan de minimale X1 flare).

De vroege telegraafapparatuur van die tijd was grotendeels onbruikbaar geworden; in andere gevallen kan het nog steeds worden gebruikt, zelfs als het is uitgeschakeld. In de zomer van 2012 had  de aarde  geluk toen ze een gigantische multi-X-klasse uitbarsting miste met een matte r van een week, aangezien de bijbehorende CME een week nadat de aarde was getransporteerd over het baanpad van de aarde was gespoeld (fakkels zijn gericht en duurt maar een paar uur).

In 2019, als Solar Cycle 25 in versnelling komt, heeft de aarde niet zoveel geluk en een zonnestorm treft het westelijk halfrond, waarbij de meeste satellieten aan de verkeerde kant van de aarde worden vernietigd en ontelbare chaos op GPS-afhankelijke lucht ontketent en oppervlakte reizen / logistiek en elektrische infrastructuur.

De rekening? Ongeveer $ 2 biljoen, wat feitelijk zo’n 20% minder is dan in het slechtste geval, geschat door een door Lloyds gesponsord onderzoek naar de potentiële financiële risico’s van zonnestormen in 2013.

Europa stopt met het betalen van schulden

In tegenstelling tot wat de Griekse schuldentragedie sinds 2010 zou doen vermoeden, is schuldkwijtschelding in Europa heel gebruikelijk. In het interbellum veegden jubilarissen door Europa voor 50% van het bbp voor Frankrijk, 36% van het bbp voor Italië en 24% van het bbp voor het Verenigd Koninkrijk.

In 2019, een onhoudbaar niveau van de overheidsschuld, een populistische opstand, stijgende rentetarieven van de Europese Centrale Bank door de afnemende / lagere liquiditeit en de trage groei heropent het Europese debat over hoe een nieuwe crisis te boven te komen. Italië is de belangrijkste speler omdat het te maken heeft met een massale aflossing. Het land moet in 2019 ongeveer € 300 miljard herfinancieren. De Italiaanse besmetting maakt Europese banken ziek te midden van een recessie in de Europa.  De ECB maakt gebruik van nieuwe TLTRO en richtsnoeren om het bloedbad te beperken, maar het is niet genoeg en de besmetting verspreidt zich naar Frankrijk.

Duitsland en andere kernlanden van de eurozone willen de muntunie tegen elke prijs redden. Beslist wordt om alle schulden boven de 50% van het bbp door de ECB te laten opkopen en de rest garandeert via Euro-opbligaties. Verder wordt een fiscale unie opgericht die alle budgettekorten die boven de 3% van het bpp uitkomen financiert.

ECB European Central Bank
& https://flic.kr/p/t4c8eS

De andere voorspellingen zijn:

3. Apple koopt Tesla

Met een oorlogskas waarin 237 miljard dollar cash zit en de noodzaak om nieuwe markten te betreden koopt Apple de elektrische wagenbouwer Tesla tegen 520 dollar per aandeel. Dat is 100 dollar per aandeel meer dan de koers tegen dewelke Elon Musk enkele maanden geleden beweerde ‘financiering verzekerd’ te hebben om zijn bedrijf van de beurs te kunnen halen. De ganse operatie kost Apple 90 miljard dollar of de cash flow die het bedrijf op 1 jaar tijd genereert.

Source: Raneko & https://flic.kr/p/qbkmGk
Source: Raneko & https://flic.kr/p/qbkmGk

4. Trump ontslaat FED-voorzitter Jerome Powell

De Amerikaanse economie gaat in 2019 totaal de dieperik in en sleurt de beurs in haar val mee. Omdat FED-voorzitter Jerome Powell niet van stimulerende maatregelen wil weten, wordt hij door president Trump vervangen door Neel Kashkari, de voorzitter van de centrale bank van de staat Minnesota. Die injecteert op aangeven van Trump met het oog op zijn herverkiezing in 2020 ruim 5.000 miljard dollar in de economie. De rente daalt tot 1% en de inflatie stijgt tot 6%. De kleine spaarder is opnieuw de klos.

5. Jeremy Corbyn wordt premier van het Verenigd Koninkrijk

6. Bedrijfsschulden veroorzaken crisis op de financiële markten

7. Australische bubbel barst

8. Duitsland gaat in recessie

9. Er komt een belasting op transport

10. Het IMF wijzigt zijn criteria

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *