Zijn technologie-aandelen te duur?

Al eerder hebben wij u gewezen (hier en hier) op de sterke prestaties van technologie. Deze sector heeft de andere aandelen overtroffen met een mate die sinds 1999 niet voorkwam. Een handvol bedrijven bepalen nu de prestaties van de wereldwijde aandelenbeurzen.

Die dynamiek was weer te zien op dinsdag, toen de Nasdaq Composite 1,06% steeg en eindigde op het 67e record in 2017, het hoogste aantal records slotstanden. Aandelen van Apple stegen met 1,9%, terwijl IBM 1% bijschreef . Microsoft steeg ook met 1,4%, waardoor de drie technologiegiganten op dinsdag de grootste bijdrage leverden aan de winsten van de Dow.

Beste belegger is dit wat u zoekt? :  Auto trading op de DAX die gemiddeld 62% per jaar heeft verdiend. Dit programma heeft met een startkapitaal van € 7.000 in 2015 , een actueel resultaat van € 20.898 van gemaakt. Vergelijk dit met uw beleggingen.  Vraag de gratis brochure aan. KLIK HIER

Technologiewinsten versterkten de bredere markt. De S & P 500 en de Dow Jones Industrial Average sloten ook op recordhoogten, en herstelden zich na een zeldzame daling in de voorgaande twee weken. De blue-chip aandelenindices in Europa en Azië sloten hoger.

De technologierally beperkt zich niet meer tot alleen de Verenigde Staten maar verspreidt zich ook door de wereldwijde markten. Zo steeg het Chinese internetbedrijf Tencent Holdings Ltd. met 2,4% nadat de intraday-winst de marktkapitalisatie van het bedrijf kort op ongeveer $ 530 miljard bracht, meer dan Facebook $ 528 miljard. Tencent tikte maandag voor de eerste keer $ 500 miljard.

Slechts acht bedrijven – Facebook Inc., Apple, Amazon.com Inc., Netflix Inc., Alphabet Inc., Baidu Inc., Alibaba Group Holding en Tencent – zijn in 2017 gestegen met $ 1,4 biljoen aan marktkapitalisatie, een bedrag dat ongeveer gelijk is aan het gecombineerde jaarlijkse BBP van Spanje en Portugal.

De krachtige gebruikersnetwerken van de tech giganten, grote cashgeld en toegang tot consumentengegevens hebben ertoe geleid dat veel beleggers verwachten dat het grote alleen groter zal worden.

“Je hebt kritische massa nodig om voortdurende innovatie te ondersteunen,” zei Christopher Dyer, directeur van global equity bij Eaton Vance. Hoewel er uitzonderingen zijn, zijn “China en de VS natuurlijke bestemmingen voor incrementele investeringen in dollars binnen technologie”, zei hij.

Waarom Europa achterblijft

Terwijl technologiebedrijven hebben geholpen om Amerikaanse en sommige Aziatische aandelenmarkten te veroveren om hoogtepunten te noteren, hebben minder tech-zware beurzen van Europa, Canada en Australië niet hetzelfde succes genoten.

Voor MSCI Europe kan ongeveer 85% van zijn underperformance ten opzichte van wereldaandelen worden toegeschreven aan verschillen in het gewicht en de prestaties van hun technologiesectoren, aldus Morgan Stanley.

Technologie-aandelen in trek

“Het lijdt geen twijfel dat de markten met hightechcomponenten dit jaar de best presterende zullen zijn”, zegt Paul Markham, een portefeuillebeurs voor wereldwijde aandelen bij Newton Investment Management, die heeft geïnvesteerd in veel van de tech-giganten. “De beperkte aard van deze rally moet worden gezien als iets van zorg … maar dit zijn geldgenererende bedrijven die worden gezien als de fundamenten van de nieuwe economie.”

Technologie-aandelen zijn dit jaar met 42% gestegen, ongeveer het dubbele van de winst van de brede MSCI AC World Index. Tot dusver is de technologiesector 21 procentpunten hoger uitgevallen dan de volgende beste sector, die volgens de analyse van Morgan Stanley sinds 1999 qua marktleiderschap de grootste marge van elke sector heeft.

De dominantie van de sector zou leidende markten kwetsbaar kunnen maken als het enthousiasme van beleggers zou vervagen omdat technologie of regelgeving de ontwikkeling van deze bedrijven zou belemmeren. De meeste analisten zien dat niet snel gebeuren, aangezien de reuzen hun winst blijven waarmaken, wat betekent dat technologie leidend blijft in de komende jaren.

Samsung Electronics, Tencent, Alibaba en Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. vormen samen een gecombineerde 17% van de MSCI Emerging Market Index. Zijn zijn samen nog invloedrijker dan Facebook, Apple, Netflix, Amazon en Alphabet, die ongeveer 11% van de S & P 500 uitmaken, volgens S & P Dow Jones Indices.

MSCI Europe heeft een wegingsfactor van minder dan 5% voor technologiebedrijven, vergeleken met een gewicht van 25% in MSCI USA en een gewicht van 17% in MSCI World.Tech is niet de enige factor achter de wereldwijde rally van dit jaar. Een gesynchroniseerde opleving in de groei heeft de winsten over de hele wereld doen stijgen en een voortdurende jacht op rendement heeft weinig alternatieven opgeleverd voor aandelen. Er zijn ook risico’s voor de winnende sector van dit jaar, waaronder het vooruitzicht van meer regulering of beleggers die simpelweg winst nemen.

Geen zeepbel
Sommige analisten wijzen vergelijkingen met de dot-com-boom af. Technische waarderingen in de VS zijn slechts een fractie van waar ze waren in die periode. Begin 2000 handelde de technische sector van S & P 500 tegen een koers / winstverhouding van 52, volgens FactSet. Vandaag is dat PE 19, in vergelijking met 18 voor de S & P 500 als geheel.

Waardering technologie
Waardering technologie

In het derde kwartaal van dit jaar hebben de technologiebedrijven van S & P 500 de verwachtingen overtroffen met de ruimste marge van elke sector, met een winstgroeipercentage van 21%, bijna het dubbele van de volgende beste prestatie buiten de energiesector. Veel marktpartijen denken dat deze rally nog steeds ruimte heeft, waardoor steeds meer geld naar deze sector gaat.

“In 1999 waren technologiebedrijven ongelooflijk duur en hadden ze nog niet veel inkomsten. Tegenwoordig stijgen niet alleen hun winsten maar ook hebben ze meer gegevens en verwerkingscapaciteit en bieden ze de consument echt een goed product”, aldus aandelenstrateeg Mark Phelps van AllianceBernstein.

Beste belegger is dit wat u zoekt? :  Auto trading op de DAX die gemiddeld 62% per jaar heeft verdiend. Dit programma heeft met een startkapitaal van € 7.000 in 2015 , een actueel resultaat van € 20.898 van gemaakt. Vergelijk dit met uw beleggingen.  Vraag de gratis brochure aan. KLIK HIER

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.