Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Smallcaps hebben hoger rendement

Met beleggen in smallcaps kun je een hoger rendement halen dan met largecaps. Het hogere rendement komt je niet aanwaaien, maar vergoedt voor extra risico. In dit artikel lees je wat smallcap aandelen zijn, welke extra risico’s gepaard gaan met beleggen in smallcaps en hoe je deze risico’s het beste kunt beheersen.

Wat is beleggen in smallcaps?

Smallcaps zijn aandelen van bedrijven met een kleinere marktwaarde. Marktwaarde wordt gemeten door het aantal uitstaande aandelen te vermenigvuldigen met de koers. Smallcaps hebben een marktwaarde van maximaal 1 miljard. In Nederland zijn de grote, largecap aandelen verzameld in de AEX-index. Voor smallcap bedrijven wordt de AScX bijgehouden. Bedrijven als Beter Bed, Lucas Bols en Stern groep zijn opgenomen in de AScX index. Diverse onderzoeken laten zien dat smallcap aandelen op lange termijn meer renderen dan largecap.

Waarom is het rendement van smallcaps hoger?

Beleggers willen een hoger rendement halen als ze beleggen in aandelen met een hoger risico. Smallcap aandelen zijn risicovoller vanwege lagere liquiditeit (minder handel in de aandelen), minder transparantie (minder analisten volgen het bedrijf) en er is meer kans dat het bedrijf moeilijkheden heeft (largecaps die zijn teruggevallen naar smallcap). Smallcaps zijn als bedrijf ook risicovoller vanwege de mindere geografische spreiding. Een belegger kan het gebrek aan spreiding binnen  bedrijven oplossen door te spreiden over verschillende bedrijven. Wereldwijd zijn er duizenden smallcap aandelen beschikbaar om de gewenste spreiding in de portefeuille te brengen.

Actief of passief beleggen in smallcaps?

Zoals bovenstaand aangegeven is er minder informatie beschikbaar over smallcap aandelen. Lucas Bols is nu eenmaal economisch minder belangrijk dan Heineken. Omdat de concurrentie minder groot is, kan het lonen om meer informatie te verzamelen over kleine bedrijven. Door actief de beste aandelen te selecteren kun je extra selectierendement realiseren. Passieve indexbeleggers daarentegen kopen een gespreide marktportefeuille, omdat ze geloven dat het extra selectierendement niet opweegt tegen de extra kosten en het extra risico. Beide overtuigingen hebben hun aanhangers.

Waar moet je op letten bij beleggen in smallcaps?

Het extra rendement van smallcap aandelen is aantrekkelijk, maar komt tegelijk met de prijs van hoger risico. Het beheersen van risico is dan ook belangrijk bij beleggen in smallcaps. Beheersing van risico kan door goed te spreiden of een kundige manager te selecteren. Denk niet te makkelijk over de managerselectie; dat is echt een vak apart. Check vervolgens ook goed alle kosten. Te hoge kosten leiden tot underperformance. Je kunt ook voor de gemakkelijke weg kiezen: via een smallcap index fonds of ETF koop je in één keer een goed gespreide portefeuille aan tegen lage kosten.

Loege Schilder
Care IS vermogensbeheer 

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *