Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Cashen met KPN

Met veel plezier en met gepaste trots zal ik vanaf vandaag elke twee weken een column schrijven over opties op de website De Kritische Belegger. Wellicht haakt u bij het lezen van deze eerste regel al af omdat u denkt dat opties zeer gevaarlijk zijn. Juist voor u kunnen mijn columns dan extra interessant zijn. Hopelijk krijgt u na het lezen van mijn columns een beter idee over opties. Bedenk immers dat opties ooit zijn bedacht om de risico’s af te dekken in plaats van te vergroten.

Ik zal proberen theorie en praktijk af te wisselen. In mijn eerste column zal ik een leuke en hopelijk vooral lucratieve optiecombinatie op KPN behandelen. U krijgt dan meteen een beter idee wat de mogelijkheden met opties zijn.

Verkopen van opties

De prijs van een optie bestaat uit intrinsieke waarde en verwachtingswaarde. Een call heeft intrinsieke waarde als de koers van het aandeel hoger is dan de uitoefenprijs van de call. Een put heeft intrinsieke waarde als de koers van het aandeel lager is dan de uitoefenprijs van de put. Als een aandeel 100 noteert en de call met uitoefenprijs 90 noteert 15, dan is de intrinsieke waarde 10 en de verwachtingswaarde 5. Indien bij hetzelfde aandeel de call 110 een premie noteert van 3, dan is de intrinsieke waarde 0 en de verwachtingswaarde 3. Anders gezegd, de verwachtingswaarde heeft op dit moment geen werkelijke waarde en is gebakken lucht. Uiteraard kan dat in de toekomst veranderen. Deze verwachtingswaarde is de oorzaak dat ik een groot voorstander ben van het schrijven (lees verkopen) van opties.

KPN

Stel we kopen het defensieve aandeel KPN en tuigen een relatief risicovolle constructie op. We kopen het aandeel op € 9,20. We verkopen de call december 2011 met een uitoefenprijs van 9,60 voor € 1,10. We verkopen ook een put december 2011 met een uitoefenprijs van 9,60 voor € 2,20. De netto investering bedraagt dus € 5,90. KPN keert twee keer per jaar dividend uit, € 0,20 in augustus en € 0,40 in mei. Tot eind 2011 ontvangen we dus in totaal € 1,40 aan dividend. Op onze investering realiseren we dus al 23,7 % dividend.

Mogelijke uitkomsten

Het verkopen van een call en een put met dezelfde looptijd en dezelfde uitoefenprijs wordt een straddle genoemd. Zoals altijd bij een straddle zijn er op uitoefendatum twee mogelijkheden; KPN noteert boven of onder € 9,60.

Maximaal verlies

Indien KPN in december 2011 beneden € 9,60 koerst, moeten we vanwege de verkochte put aandelen bijkopen. De gemiddelde kostprijs van onze dubbele positie is € 7,75 ((5,90 + 9,60)/2). Bij een verwachte winst 2011 van € 1,15 is dit een koers/winstverhouding van 6,7. Niet echt hoog te noemen dacht ik zo. De kostprijs van € 7,75 is € 1,45 onder de huidige koers, oftewel 15,8 %. Daarnaast ontvangen we nog € 1,40 aan dividend. Nemen we dit mee in onze berekening dan bedraagt onze kostprijs € 7,05. Dit impliceert een koers/winstverhouding van 6,1.

Maximale winst

Indien KPN in december 2011 boven € 9,60 noteert, moeten we vanwege de verkochte call de aandelen verkopen. We verdienen dan € 3,70 (9,60 – 5,90). Inclusief dividend is dat € 5,10 ofwel 86,4 %. Herleid op jaarbasis is dat ruim 28 %. Voor dit rendement is haast geen koersstijging nodig. Het aandeel moet in totaal 4,3 % stijgen, van € 9,20 naar € 9,60.

Short straddle KPN
Short straddle KPN

drs Richard H.J. de Jong RBA is adjunct directeur vermogensbeheer bij Van Lieshout & Partners N.V. Privé heeft hij positie in KPN. Voor zijn cliënten heeft hij een positie in KPN. De redactie heeft geen positie in dit fonds. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *