Onderbuikgevoel

Doorgaans zijn mijn beslissingen gebaseerd op onderzoek, verwachtingen, geschiedenis, en ratio.

Maar soms moet je op je gevoel afgaan, dit is voor mij zo een moment. De beurs hikt al weken tegen een “glazen” plafond aan, wanneer op de dag het bord groen kleurt dan is deze winst voor het slot alweer ongedaan gemaakt of bij de opening de volgende dag. Op al het slechte nieuws echter worden wel forse verliezen genoteerd, dit brengt ons tot een AEX stand die ongeveer gelijk is aan april 2010. Naar mijn gevoel kraakt de AEX aan alle kanten en zou er zomaar een flinke correctie kunnen aankomen, hierna zal hij ook ongetwijfeld weer opveren maar mijn credo voor nu is “geen positie is ook positie”. Nu de markt “shorten” lijkt me ook niet het moment voor de huis tuin en keuken belegger, mocht u er actief mee bezig zijn en beschikt u over stalen zenuwen en schuwt u risico niet dan kan het zeer lucratief zijn.

Toch belegd blijven

Mocht u uw huidige aandelenpositie willen behouden dan raad ik u met klem aan deze te “hedgen”.

Dit kunt u doen door bijvoorbeeld een future op de index er tegenover te zetten, of door middel van een optie constructie, en zo zijn er legio voorbeelden. Voor elke portefeuille is er een passende oplossing.

Welk nieuws kunnen we verwachten?

Ik acht de kans niet groot dat de gehele economische situatie morgen ten positieve zal veranderen. Zoals ik al in eerdere columns heb aangegeven zijn de problemen in Europa niet opgelost en zijn de oplossingen slechts tijdelijk, een zogenaamd doekje voor het bloeden.

Nu de aandacht weer langzaam verschuift vanuit het Midden Oosten en Noord Afrika naar de westerse wereld zal ook de vinger weer op de zere Europese plek gelegd gaan worden.

De vraag is ook welk nieuws kan er uit komen dat de markt omhoog zou stuwen? En wat kan er uit komen dat de markt drukt? Helaas moet ik concluderen dat ik er persoonlijk meer kan bedenken die de markt zullen drukken.

Alternatieve kansen

Volgens mij liggen er kansen in de zogenaamde “alternatives” dit zijn fondsen die weinig tot geen correlatie hebben met de financiële markten. Hierbij kunt u denken aan fondsen die krediet verstrekken, investeren in Life Settlements, etc.

Wanneer u in een dergelijk fonds stapt raad ik u aan zich goed te laten informeren en alleen in te stappen in een gereguleerd fonds, helaas kom je in deze markt vaak de “triple C” tegen. (Crooks, Clowns and Cowboys)

Door frauduleuze praktijken in het verleden heeft de “alternatives” markt een slechte naam gekregen. Dit is spijtig want er zijn zoals Geert Schaaij zou zeggen “echte parels” te vinden.

Paul Rodenburg
http://www.darioncm.com/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.