Beurzen: op naar de top

Trouwe lezers weten dat ik de huidige stijging sinds maart 2009 zie als een herstel op de daling 2007-2009. Het gevolg zou moeten zijn, als deze analyse juist is, dat ons nog een vergelijkbare daling als die van 2007-2009 te wachten staat.

Op dit moment zijn er uit fundamentele hoek niet veel indicaties dat dit ook werkelijk gaat gebeuren. Het economisch herstel kan hooguit een stapje terug doen. De risico’s in het financiële systeem zijn echter nog actueel en daarin spelen schulden een belangrijke rol. Dus, vanuit technisch oogpunt zijn de risico’s op een aanzienlijke daling groot, fundamenteel zijn daar echter nog  geen indicaties voor. Hierbij moet ik aantekenen dat in de meeste gevallen een daling van aandelen niet werd voorspeld vanuit de fundamentele hoek.

De S&P 500

De verwachte correctie lijkt ingezet, een daling tot 1330-1320 in de S&P zou perfect in het plaatje van een stijgende wig passen. Er rest dan nog één stijging om de beweging af te ronden en daarmee een waarschijnlijk belangrijke top te plaatsen rond 1370-1380. Qua tijd zou dit ook keurig passen in het beeld dat Elmer gisteren schetste, een top rond 13 juni.

TA S&P 500 4 mei 2011
TA S&P 500 4 mei 2011

Klik met de muis op de grafieken voor een vergroting (openen in nieuw venster)

De CAC 40

Het beeld voor de CAC 40 is min of meer gelijk aan dat van de AEX, een stijgende wig  is naar mijn mening het patroon waarin deze index zich sinds maart 2009 bevindt. Een dergelijk patroon is een teken van zwakte en geeft aan dat een daling onder de rode steunlijn een doorgaans heftige daling oplevert. Ook het moeizame verloop van de stijging waarbij nog geen 50% van de vorige daling hersteld kon worden bevestigt het totaalbeeld dat we hier te maken hebben met een geschikte short kandidaat indien de daling wordt ingezet.

TA CAC 40 4 mei 2011
TA CAC 40 4 mei 2011

De AEX

Ook de AEX heeft bijna traditioneel moeite om de stijging van andere markten bij te benen. Voor de AEX zijn er qua patroon duidelijke overeenkomsten met de CAC 40. De verwachting is dan ook dat een eventuele stijging die ik op basis van de S&P 500 verwacht voor de AEX waarschijnlijk beperkt blijft tot een nivo van 380 punten. Dit komt evenals in de CAC 40 overeen met een 50% herstel over de 2007-2009 daling. Op korte termijn zou een daling tot ongeveer 350 punten niet verbazen, waarna zich de naar verwachting laatste stijging zal voltrekken tot ongeveer 380 punten in de AEX.

TA AEX 4 mei 2011
TA AEX 4 mei 2011

Conclusie

Gezien de verhoudingen in de S&P 500 verwacht ik voor de komende dagen een daling tot ongeveer 1330-1320. Omdat een dergelijke daling perfect in het beeld van een stijgende wig past is de verwachting dat er zich na deze correctie daling nog een laatste stijging kan ontwikkelen tot het gebied 1360-1370. Daarna is er minimaal een forse correctie te verwachten maar meer waarschijnlijk een forse daling, maar daarover meer als het zover is.

Gratis nieuwsalert

Wilt u ook profiteren van deze tips en op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen die op De Kritische Beleggerverschijnen? Meldt u zich dan aan voor onze gratis nieuwsalerts. Daarmee blijft u op de hoogte wanneer er een nieuw artikel is gepubliceerd. De alerts zijn toegesneden op uw interesse gebied. Klik hier om u aan te melden als u dat nog niet heeft gedaan.

Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Jan Groothaar
jangroothaar@dekritischebelegger.nl

Beurschat

De beurs en chatten = op een ontspannende manier ervaringen uitwisselen en op ideeën komen. Ook humor ontbreekt niet in deze box.

Wordt lid van het forum en doe ook mee !!

https://www.dekritischebelegger.nl/forum/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.