Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Nederlandse aandelen blinken uit

Ben Laidler, Global Market Strategist bij multi-asset investeringsplatform eToro, geeft commentaar op de sterke prestatie van de MSCI Netherlands Index1.

“Van alle grote markten presteert Nederland dit jaar het beste, maar liefst 10 procentpunt hoger dan de nummer twee. Op het eerste gezicht is de belangrijkste drijfveer duidelijk: de koers van het dominante ASML is met 75% gestegen. Maar de outperformance wijst op bredere thema’s die eToro’s positieve visie op de Eurozone ondersteunen:

1) Europese tech wordt over het hoofd gezien,
2) Nederland als nieuwe hub voor tech-noteringen,
3) sterk wereldwijd omzetherstel,
4) herstel in de financiële sector.

Europese tech is de miskende outperformer dit jaar en wordt verhandeld tegen enkele van de hoogste waarderingen wereldwijd. Dit weerspiegelt zowel een premie voor relatieve schaarste als het ontbreken van juridische tegenwind. Daarnaast heeft Nederland zich ontwikkeld tot een hub voor tech-noteringen, zowel voor Nederlandse als buitenlandse fondsen, met bedrijven zoals Adyen (ADYEN.NV), Prosus (PRX.NV) en Just Eat (TKWY.NV), maar ook het Poolse InPost en Spaanse Allfunds. De derde drijfveer voor het Nederlandse succes is het sterke wereldwijde herstel van de bestedingen en de handel. 80% van de inkomsten van Nederlandse bedrijven komt uit het buitenland, terwijl dit in de grote markten gemiddeld aanzienlijk lager ligt.

De internationale bankenrally ondersteunt ook de sterke prestaties van de grootste Nederlandse banken. ING (INGA.NV) publiceerde donderdag haar derdekwartaalcijfers en rapporteerde een gezonde groei in klanten, hypotheek- en provisie-inkomsten. Analisten reageerden positief2 op de beter dan verwachte winst en ING noteert ruim 74% hoger dan begin dit jaar. Morgen publiceert ABN Amro de cijfers over het derde kwartaal. De koers is dit jaar tot dusver met meer dan 65% opgelopen en ABN Amro heeft na de halfjaarresultaten de dividenduitkering hervat. Omdat de stroppenpotten voor verliezen op leningen beperkt gebruikt zijn, zijn de resultaten over het derde kwartaal naar verwachting ook positief en analisten anticiperen op de aankondiging van een aandeleninkoopprogramma.”

Prestaties aandelenmarkten

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *