Heeft waarde zijn tijd gehad?

Het gold decennia als een wetmatigheid. Waardeaandelen doen het over de gehele economische cyclus genomen beter dan de brede markt. Daar is sinds 2008/09 de klad in gekomen. En dus is de belangstelling voor waarde enorm afgenomen.

Daar leek verandering in te komen, toen aan het einde van 2020 het Covid-19 vaccin op de deur klopte. Ineens loerde een sterk economisch herstel door het raam Het heeft niet zo mogen zijn, zo lijkt het. Zowel in Europa als in de VS zijn waarde-aandelen weer bij af. Dat is niet onlogisch, want de economische opleving stelt teleur en waarde is gekoppeld aan economische groei. Misschien zijn beleggers ook nog eens ongerust over de inflatie.

Zoals het er nu uitziet, wordt ook 2022 een jaar van op zijn best gematigde economische groei. Dat betekent dat veel beleggers groeiaandelen zullen verkiezen boven waarde.

Alle hoop voor waarde is echter nog niet vervlogen. Het bergt altijd weer de belofte in zich dat het herstel in de belangstelling om de hoek schuilt. Alleen niemand weet precies waar en wanneer. Dat bewijst het voorbeeld van 1999/2000. Het was de tijd van een enorme groeirally. Die verpieterde en waarde maakte een triomfantelijke comeback die bijna 8 jaar duurde. Het was er weer wel een van horten en stoten.

Beleggers hebben er voorlopig weinig fiducie in. Ze halen hun geld uit value-etfs en stoppen het mondjesmaat in groei-etf’s. Als Covid nu eens snel de benen neemt, dan ….. Maar wie gelooft daar nog in !?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.