Kijk voorbij de bedrijfswinsten

Voor de lange-termijn belegger zijn andere zaken dan bedrijfswinsten grotendeels ruis. Met andere woorden: volgens Warren Buffett, de op twee na rijkste man ter wereld, is de beurs op korte termijn een stemmachine maar op lange termijn een weegmachine. In de waan van de dag zijn er miljoenen beleggers die een ‘stem’ uitbrengen met hun emotie en daardoor de dagelijkse verloop van de beurs beïnvloeden.

Op lange termijn zijn echter de waarderingen doorslaggevend. Het kan echter jaren duren voordat de echte waarde naar boven komt. Dat beurzen met een gordiaanse knoop verbonden zijn met bedrijfswinsten is mijn inziens de essentie van beleggen en van het systeem. Productie is een afgeleide van het fundament onder het kapitalisme: namelijk zij vindt plaats niet om te produceren maar om winst te maken.

De dagelijkse instroom en uitstroom uit aandelen creëert de illusie dat beurskoersen bepaald zijn door kapitaalstromen en door sentiment (emotie). Op deze bewegingen lijkt dus geen grip op te bestaan. Een dergelijke uitspraak tart de wetten van het economisch systeem. Kijken we verder dan de waan van de dag dan zijn het juist veranderingen in de bedrijfswinsten die kapitaalstromen op gang brengen dan daardoor fluctuaties op de beurzen veroorzaken. Niet voor niets is dividend een van de belangrijkste aanjagers van rendement voor beleggers.

Dit geldt eveneens voor andere financiële termen zoals valuta en rente. Valuta’s bewegen op basis van emotie die kapitaalstromen genereren (problemen in Griekenland). In een dynamische wederzijdse wisselwerking zijn het echter niet emoties maar de winstgevendheid die kapitaalstromen bepalen.

Flink meer winst

Deze week barst het cijferseizoen weer los. Bedrijven zullen de resultaten over het eerste kwartaal melden. Volgens verwachtingen zien ze er goed uit. Deels is dit het gevolg van de lage vergelijkingsbasis. Wat beleggers willen weten is of de stijgende trend wordt voortgezet.

Analisten (volgens schattingen Thomson Reuters) verwachten dat het gemiddeld operationeel resultaat van de bedrijven in de toonaangevende beursgraadmeter S&P 500 in het eerste kwartaal ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden met 37% is gestegen.

Het initiële herstel van de winsten vorig jaar vloeide voornamelijk voort door kostenbesparingen. Door de hand op de knip te houden en voornamelijk door te bezuinigen op arbeidskosten, konden bedrijven, hoewel zij een veel lagere omzet boekten, toch winst maken. De gereorganiseerde bedrijven kregen daarnaast een stimulans van de overheidsbestedingen en de historisch lage rente.

Focus van beleggers

Beleggers kijken vooral naar tekenen of dit herstel zich doorzet vooral nadat de overheid de stimuleringspakketen begint af te bouwen. Ook zal de nadruk gelegd of de omzet niet slechts een vervanging van voorraden is.

De vooruitzichten die bedrijven geven zijn belangrijker dan de gerapporteerde resultaten omdat beleggers aandelen kopen om een deel van de winst in handen te krijgen (dividend).

Als naar de beurs gekeken wordt, verwachten blijkbaar beleggers goed nieuws: Vorige week steeg de S&P 500-index naar de hoogste stand in acht maanden. De Dow Jones steeg vrijdag boven de 11.000 punten voor het eerst sinds 26 september 2008.

Gisteren trapte Aluminiumconcern Alcoa af. De resultaten vielen tegen. Het bedrijf boekte een lager dan verwachte omzet.  Vandaag zal chipproducent Intel met de cijfers komen en morgen volgt JPMorgan Chase & Co.

Veel analisten waarschuwen voor een correctie omdat de beurs zo sterk is gestegen. De S&P 500-index is sinds 8 februari met 13% opgeveerd.

Forum

Bezoek ook ons forum op https://www.dekritischebelegger.nl/forum/ en discussieer actief mee.  Klik hier om u aan te melden. Zo hebben wij een AEX-subforum en daarnaast hebben wij onder andere ook een subforum voor beginnende beleggers.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.