Januari-effect voor de optimisten

Als u gelooft dat de beurzen volgend jaar weer terugkeren naar normaleomstandigheden, dus dat beleggers weer meer risico gaan nemen, dan is het januari-effect wat voor u.

In de afgelopen decennia is er veel geschreven over welke maanden mooie koersontwikkelingen laten zien en welke niet. Een bekende beurswijsheid dat hier op inspeelt luidt: “Sell in May and go away, but remember to come back in September”. Naast de slechte beursmaanden in de zomer, leert de geschiedenis ons dat de maand januari vaak mooie koerswinsten oplevert.

Het januari-effect is een seizoensgebonden neiging van aandelen van kleinere bedrijven beter te presteren dan de grote fondsen in het begin van het nieuwe jaar. Het bestaan van dit effect is al ruim twintig jaar bekend.  Onderzoekers hebben het bestaan ook de jaren voor deze periode aangetoond.

Alles hangt af van de bereidheid van vermogensbeheerders om meer te beleggen in risicovollere aandelen. Als de huidige malaise aanhoudt, kan dat roet in het eten gooien.

Er is een fascinerend verhaald waarom beheerders in januari meer risico nemen. Volgens onderzoekers heeft dat te maken met de graadmeter die zij moeten verslaan om bonussen in de wacht te slepen. De meest gehanteerde beursgraadmeter is de S&P-500 index.

Aan het einde van het jaar zijn zij op hun hoede en willen ze niet teveel afwijken van die graadmeter. Anders zou hun bonus en wellicht zelfs hun baan in gevaar kunnen komen.  Maar aan het begin van het nieuwe jaar zijn zij verlost van die ketenen en kunnen ze weer daadwerkelijk vrij beleggen. Sterker nog, ze hebben nu een prikkel om relatief meer risico te nemen dan normaal om zodoende een buffer te scheppen voor tegenvallende maanden. Dus in januari wordt dan het meeste risico genomen.  Zij verkopen dan de grotere fondsen (in de S&P 500-index) en slaan aandelen van kleinere bedrijven in.

Maar wat als de paniek op de beurzen aanhoudt en er een vlucht naar kwaliteit plaatsvindt? In dat geval daalden de kleinere fondsen het meest en werd met het januari-effect een aanzienlijk verlies geleden. Als u optimistisch ingesteld bent, dus gelooft in dat de markt terugkeert naar normale omstandigheden, dan kunt profiteren van dit effect.

U zou dan het beste een indexfonds voor kleinere bedrijven zoals de iShares DJ Euro STOXX SmallCap kunnen kopen en short kunnen gaan op deDJ Euro Stoxx50 door middel van de aankoop van db x-trackers DJ Euro Stoxx 50 Short ETF. De periode van deze strategie kunt u instellen op de slotkoers van 22 december en op de slotkoers van 9 januari.

Disclaimer: Ik heb geen positie in de genoemde effecten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.