Jaarbegin: de kracht van kleine aandelen

Beleggers zijn altijd op zoek naar succesvolle strategieën om de markt te verslaan. In dit artikel bespreken we een strategie die gebruikmaakt van het “size-effect” en seizoensgebonden trends, met name de kracht van kleine aandelen aan het begin van het jaar.

De kracht van kleine aandelen

We hebben waargenomen dat kleine aandelen (“small caps”) aan het begin van het jaar vaak beter presteren dan de brede markt. We vergelijken de koersontwikkeling van de Stoxx Europe 200 small met die van de Stoxx Europe 600.

Historische prestaties

Uit data van 1987 tot nu toe blijkt dat de small caps in januari en februari gemiddeld veel sterker presteren dan de large caps (grote aandelen). Concreet is de koersstijging aan het begin van het jaar met 1,76% respectievelijk 1,61% meer dan twee keer zo groot als bij de Stoxx Europe 600®.

Outperformance in twee derde van de jaren

De kans dat small caps in januari en februari beter presteren dan de large caps is uitzonderlijk hoog: 67,6% in januari en 70,3% in februari. Dit betekent dat small caps in meer dan twee derde van alle jaren sinds 1987 de brede markt hebben verslagen aan het begin van het jaar.

Waarom presteren kleine aandelen beter aan het begin van het jaar?

Er zijn verschillende factoren die dit effect kunnen verklaren:

  • Lagere liquiditeit: Small caps zijn minder liquide dan large caps, wat kan leiden tot inefficiënte prijsstelling aan het begin van het jaar.
  • Positieve sentiment: Beleggers zijn doorgaans optimistisch aan het begin van het jaar, wat kan leiden tot extra vraag naar small caps.
  • Tax-loss selling: In december kunnen beleggers hun verliezen verkopen om hun belastingaangifte te optimaliseren. Dit kan leiden tot een overaanbod van large caps en een onderaanbod van small caps, wat de koersen van small caps kan drukken.

Tips voor beleggen in small caps

  • Doe je research: Selecteer small caps met een sterke fundamentele positie en goede groeivooruitzichten.
  • Spreid je risico: Investeer in een brede mand van small caps om het risico te verminderen.
  • Wees geduldig: De outperformance van small caps is een langetermijntrend.

Conclusie

Beleggen in small caps aan het begin van het jaar kan een interessante strategie zijn om de markt te verslaan. De historische data toont een duidelijk patroon van outperformance in januari en februari. Echter, beleggers dienen zich bewust te zijn van de risico’s en beleggen met een lange termijn visie.

Extra tips:

  • Maak gebruik van indexfondsen: Er zijn indexfondsen die specifiek gericht zijn op small caps. Dit kan een eenvoudige manier zijn om te beleggen in small caps.
  • Let op de kosten: De kosten van beleggen in small caps kunnen hoger zijn dan die van large caps. Houd hier rekening mee bij het selecteren van een beleggingsfonds.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.