Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

ING: AEX volgend jaar naar 310

Het is weer de hoogste tijd dat de glazen bollen van kast worden gehaald en opgepoetst om weer een gooi te doen naar wat volgend jaar ons zal brengen. Als we echter kijken wat de experts vorig jaar hadden verwacht, dan ben ik sceptisch over hun gaven. U kunt het zelf met eigen ogen vergelijken want we hebben alle verwachtingen van vorig in een themadossier samengebundeld: Klik daarvoor: https://www.dekritischebelegger.nl/tag/vooruitzichten-2011/

Voor de prognoses voor volgend jaar hebben we dat eveneens gedaan: https://www.dekritischebelegger.nl/tag/vooruitzichten-2012/.

ING kwam vandaag met hun verwachtingen voor 2012. De bank verwacht dat de AEX-index volgend jaar circa 6% stijgt en eindigt op 310 punten. Dit staat in schril contrast met de prognoses van vorig jaar. 2011 zou een goed jaar voor aandelen worden.

Het wordt, mede vanwege politieke factoren een onzeker jaar. Zowel in aandelen als obligaties De belangrijkste vraag voor 2012 is of de euro blijft bestaan. Het ING Investment Office gaat in zijn basisscenario er vanuit dat dit het geval is en gaat uit van een lichte recessie in de eerste helft van 2012, gevolgd door een matig herstel.

De Europese aandelen laten de meeste winstafname zien. Daar is het ING Investment Office het minst positief over. Een positieve verrassing in dit opzicht zou een economische hervorming in Europa zijn.

Meest kansrijk in 2012:
Thema: Hoogdividend aandelen
Regio: Opkomende markten
Sector: Farma

De obligatiemarkt is ook onzeker. Het Investment Office ziet de meeste kansen voor High Yield obligaties en in de Emerging Markets debt obligaties.

Waarderingen koers/winstverhouding van aandelen zijn laag ten opzichte van het historisch gemiddelde. Per saldo zullen koers/winst iets oplopen in 2012, mede geholpen door dividenden, terugkoop eigen aandelen en lage rendementen op obligatiemarken.

Het ING Investment Office houdt rekening met een klein plusje van 6 procent in 2012, de AEX zal dan rond de 310 eindigen.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *