Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Indekken of niet?

De aandelenbeurzen kunnen moeilijk richting kiezen. De start van 2010 was ronduit schitterend, het vervolg kent veel minder overtuiging. De markt lijkt stijgingsmoe te worden. Niet zo verwonderlijk als je erover er over nadenkt: de stijging vanaf de bodem in maart 2009 was verschroeiend wat een herhaling quasi uitsluit. Daarenboven valt het me steeds meer op dat de professionals positief beginnen te worden over het verdere verloop van de beurzen, wat onderliggend bevestigd wordt door diverse ‘overkochte’ technische indicatoren. Kortom, voldoende waarschuwingssignalen om voorzichtiger te worden. Tijd om de indekkingstrategieën onder de loep te nemen – to hedge or not to hedge?

S&P500 nabij zijn 5-jarige weerstand rond 1200 punten
S&P500 nabij zijn 5-jarige weerstand rond 1200 punten

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Met Het Pantelis Rapport laat ik beleggers inzien dat een absolute return op langere termijn de voorkeur krijgt ten opzichte van de gekende recht-toe-recht-aan aanpak van de gemiddelde fondsbeheerder en/of aandelenbelegger. Onder absolute return versta ik het feit dat men moet (durven) streven naar een positief resultaat in zowel opgaande als neerwaartse markten. Een belegger moet dus zowel naar boven, maar ook zeker naar beneden durven kijken. En vandaag lijkt de ruimte naar beneden steeds groter te worden!

De visie is gestoeld op de filosofie van een hedgefund, of in keurig Nederlands ook wel eens strategiefonds genoemd. Onlangs omschreef een ancien uit de hedgefund business, John Thomas, het nog eens met zijn eigen simpele maar duidelijke bewoordingen: “een hedgefund manager koopt de goedkope activa en verkoopt de dure”. Dat is de essentie van een hedgefund. Het succes van een hedgefund manager wordt natuurlijk bepaald door de grondigheid van zijn studiewerk dat voorafgaat aan deze koop- en verkoopbesluiten. Het samenspel moet uiteindelijk tot een positieve absolute return leiden, los van de gang van zaken op de markten.

De theorie klinkt alvast als muziek in de oren. Maar in de praktijk staan hedgefunds vooral bekend als risicovolle fondsen die worden beheerd door financiële cowboys. Hoe kan de theorie zo verschillen van de realiteit? Wel, een hedgefund of strategiefonds is niet gebonden aan welke regels dan ook, behalve van degene die ze zelf opstelt. Het voordeel is dat als je het juiste hedgefund selecteert als investeerder, je vooraf weet dat je niet ‘geschoren’ wordt terwijl de markten crashen. (Hiermee wil ik niet zeggen dat er uiteindelijk geen verlies onderaan de rekening verschijnt, maar dat de verliezen in de vooropgestelde strategie eerder beperkt zullen zijn.)

Dus je zal ook geen last hebben van fondsbeheerders bij de gevestigde banken die op het einde van het jaar staan te juichen omdat, terwijl hun benchmark index met 40% is gecrasht, zij een verlies van ‘slechts’ 38% hebben gerealiseerd en dus een outperformance hebben opgetekend. Ik neem aan dat de gemiddelde belegger in dit fonds minder reden tot juichen heeft.

Nee, waar het in vele gevallen verkeerd loopt bij hedgefunds, is dat ze het slachtoffer worden van hun eigen vrijheid en hebzucht. Aangezien ze geen benchmarks hebben, kunnen ze op zoek gaan naar de juiste beleggingen. Echter de prestatiedrang om elkaar (de hedgefunds onderling) te overtreffen in resultaten, noopt vele managers tot het opdrijven van de risico’s. Hoe meer risico’s, hoe meer potentieel rendement. En hier gaan velen, zoniet de meesten, de mist in.

De essentie van een hedgefund, namelijk hedgen of afdekken van de risico’s, wordt overboord gesmeten. Men gaat opzoek naar extra alpha (excess return) om de resultaten te ‘pimpen’, veelal door de ‘convictions’ (de basiswaarden van de strategie) te hefbomen door afgeleide producten. Deze afgeleide producten zijn naar mijn mening in de meeste gevallen eerder ongeleide projectielen. Met de veelbesproken drama’s tot gevolg!

Probeer daarom ten alle tijden hefbomen te vermijden, ook al zijn de potentiële rendementen soms verrukkelijk. Uiteindelijk ontploffen deze ongeleide projectielen in uw gezicht. En ik kan u verzekeren, ontploffen zullen ze in het geval van opties, turbo’s, speeders, …

Concreet nu! Indien u ook last van hoogtevrees begint te krijgen, overweeg dan ook eens om de strategie van uw portefeuille onder de loep te nemen. Ben ik niet te veel blootgesteld aan de markten? Moet ik het risico niet wat verlagen? Stel uzelf deze en andere vragen regelmatig opnieuw, vooral in dit soort tijden. U kan mogelijk dekking zoeken door enerzijds uw winsten (gedeeltelijk) te verzilveren en de cashpositie te verhogen, of anderzijds door het neerwaarts potentieel te verlagen. Dit laatste kan u doen door bijvoorbeeld een inverse tracker (ETF) op een index of sector mee in uw portefeuille op te nemen. Deze zijn vandaag veelvuldig voor handen op zowat alle beurzen (NYSE, Euronext, …) benamingen zoals ‘short…’ of ‘bear…’ En nogmaals, vermijd ook hier de hefbomenproducten. Maar ga toch eens op onderzoek, u zal het zich niet beklagen, al was het maar voor de extra bagage – kennis is macht!

Was getekend,

Nico Pantelis, oprichter www.slimbeleggen.be en uitgever van Het Pantelis Rapport.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *