Overeenkomsten DAX en Nasdaq

Op het eerste oog niet veel. De Nasdaq is samengesteld uit met name ondernemingen in de sector technologie, terwijl de DAX het accent legt op industriële ondernemingen. Vanuit technisch perspectief zijn er wel overeenkomsten, beiden markten kunnen de stijging sinds maart 2009 afgerond hebben.

Indien deze veronderstelling juist is, dan is een reactie (correctie) over deze stijging te verwachten. Ik ga op dit moment uit van een zwakte, omdat er een aantal argumenten zijn om na een correctie nog minimaal één stijging te verwachten, daarover later meer.

De DAX zou, om een perfect Fibonacci evenwicht te hebben, nog één laatste stijging tot 6200  moeten ondergaan. Op 6200 hebben namelijk de drie stijgingen een relatie onderling van 61,8% terwijl de stijgingen allen de vorm van een ABC hebben. Het verschil tussen ABC (correctieve bewegingen) en een 5 beweging is dat in verreweg de meeste gevallen de stijging sinds maart als een herstel op de daling moet worden gezien en geen start van een nieuwe langdurige bull markt. Dit zie ik dan ook als een eerste signaal dat er sinds de top in 2007 met grote waarschijnlijkheid een bear- markt in ontwikkeling is, die de komende jaren zal zorgen voor dalingen overeenkomstig de periode 2007-2009.

Voor de korte termijn is een stijging tot 6200 (huidige stand 5900) mijn uitgangspunt.

Belangrijke voorwaarde voor dit scenario is dat de DAX niet onder 5850 mag dalen, in dat geval is mogelijk de correctie al van start gegaan en is een stijging tot 6200 minder waarschijnlijk op korte termijn.

Technische analyse DAX op 19 januari 2010 (op basis van Elliot Wave)
Technische analyse DAX op 19 januari 2010 (op basis van Elliot Wave)

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

De Nasdaq

Evenals bij de DAX het geval is, is de stijging in de Nasdaq sinds maart ook opgebouwd uit stijgende ABC bewegingen, verschil is dat de verhouding van 61,8% voor de Nasdaq niet geldt. Wel is daar op basis van de RSI de projectie gehaald op 2326. Een nieuwe top is er op basis van deze veronderstelling op korte termijn niet te verwachten. Met andere woorden de kansen op een min of meer forse reactie op de stijging sinds maart  nemen sterk toe.

Technische analyse Nasdaq op 19 januari 2010 (op basis van Elliot Wave)
Technische analyse Nasdaq op 19 januari 2010 (op basis van Elliot Wave)

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Conclusie

Na de beurs van Hong Kong, die op dit moment bezig is met een correctie over de stijging van de afgelopen maanden, zijn er meer markten die de komende weken een top kunnen vormen of reeds een top hebben geplaatst. Het advies om koopacties op te schorten blijft dus van kracht. Voor de DAX is het mogelijk dat de komende dagen nog een poging wordt ondernomen om nog een nieuwe top te plaatsen rond 6200. Voor de Nasdaq denk ik dat deze reeds is geplaatst en dat er hooguit nog een sprake kan zijn van een kleine reactie en mogelijk een dubbele top.

Jan Groothaar
jangroothaar@dekritischebelegger.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.