Met beleggen is het net als met voetbal. Iedereen wil graag de winnende coach zijn en iedereen wil in het winnende elftal spelen. Daarbij is het belangrijk om, net als van Marwijk, je eigen plan te trekken en je niet te veel te laten afleiden door de stuurlui aan wal. Binnen je portefeuille moet je zorgen voor de opstelling die niet alleen het beste aan je doelstellingen voldoet, maar die ook, gegeven de omstandigheden, het beste resultaat oplevert. Dat houdt niet alleen een juiste mix in van aandelen en obligaties, maar binnen het aandelengedeelte ook een goede verdeling.
Een aantal aandelen is interessant vanwege het vorstelijke dividendrendement, dat in een aantal gevallen het rendement op de obligaties van de bedrijven overstijgt. Goede voordelen hiervan zijn KPN en Royal Dutch Shell. Het dividendrendement op de huidige koers bedraagt respectievelijk 6,5 en 5,9%, terwijl het effectieve rendement op obligaties Shell aflopende in 2013 en 2016 ‘slechts’ 1,9 en 2,7% is. Obligaties van KPN met dezelfde looptijden leveren 2,3 en 3,3% rendement op.
Gelukkig zijn er op obligatiegebied nog wel leukere kansen. Zo heeft Nexans, het Franse Draka, een converteerbare obligatie uit staan die loopt tot januari 2013 en die op de huidige aankoopkoers een effectief rendement oplevert van bijna 5 procent. De koers van het aandeel schommelt momenteel rond de 50 euro en de conversiekoers staat op 84,07. Het eventueel te behalen extra rendement lijkt daarmee wel verre toekomstmuziek, maar wie weet… Het is niet zaligmakend en ik wil u zeker geen worst voorhouden, maar in 2007 noteerde het aandeel nog 130 euro. Voor wie denkt dat BP er in zal slagen het olielek te dichten en de kosten en dreigende claims het hoofd kan bieden obligaties van de onderneming ook mooie kansen. Op de obligatie in euro’s die loopt tot november 2012 bedraagt het effectieve rendement na de recente afwaardering inmiddels bijna 7 procent.
Neem daarnaast aandelen op van bedrijven die kansrijk zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Apple en in eigen land aan Imtech. Deze onderneming is met een continue goed nieuwsshow bezig en blijft de ene order na de andere binnenhalen. Onlangs maakte de onderneming bovendien bekend Spitsbergen SVV, de meest groene technisch dienstverlener van Noorwegen, over te nemen. Eerder al kondigde Imtech aan orders te hebben ontvangen voor de beveiliging van het Nederlandse spoor, een voor het EK 2012 nieuw te bouwen stadion in Polen, de Duitse autofabrikanten Porsche, Audi en Daimler en twee duurzame energiecentrales in Limburg.
Tenslotte kunnen er, afhankelijk van uw risicoprofiel, meer of minder aandelen van ondernemingen in de portefeuille worden opgenomen die niet alleen goed zijn qua vooruitzichten, maar ook beweeglijk. Dat laatste maakt ze interessant in combinatie met opties. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ASML. De orderportefeuille heeft een recordomvang van meer dan 2 miljard euro en voor het tweede kwartaal verwacht het bedrijf een omzet te behalen van 1 miljard euro. Klanten hebben de afgelopen twee a drie jaar te weinig geïnvesteerd. Het Amerikaanse onderzoeksbureau Gartner heeft zelfs becijferd dat de wereldwijde uitgaven voor chipapparatuur ten opzichte van 2009 dit jaar meer dan zullen verdubbelen. ASML heeft als bijkomend voordeel dat de productiekosten voornamelijk in euro’s plaatsvinden, terwijl de onderneming meer dan driekwart van de omzet buiten de eurozone behaalt. Een extra concurrentievoordeel dus voor ASML, want de voornaamste concurrenten zitten voornamelijk in dollargebied Taiwan.
Probeer ook een winnende coach te worden. Laat u daarbij niet leiden door de publieke opinie of de waan van de dag, waar nervositeit eerder regel dan uitzondering lijkt. Let in plaats daarvan op fundamentele zaken. Beoordeel niet de markten, maar de ondernemingen op hun merites. En als u daar zelf niet de tijd voor wilt nemen, huur dan een professionele partij in die dat op een vertrouwde manier voor u kan doen.
Auteur heeft privé geen positie, klanten van Fintessa hebben aandelen KPN, Royal Dutch Shell, ASML, Apple en de obligatie Nexans in portefeuille. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.
Martine Hafkamp
Fintessa Vermogensbeheer